PLAN RASTA

Varhelji poslao jasnu poruku vlastima: Miliona nema bez reformi, prvo budžet

Jasno je poručeno da je Evropska unija i dalje uz BiH, da je spremna da pomogne i isplati prvu tranšu prije ljetnih odmora

Varhelji poručio Krišto: Budžet, pa novac. VM BiH

5.6.2024

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji (Varhelyi) supredsjedavao je u Sarajevu Političkim forumom na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u ponedjeljak, a riječi je bilo, između ostalog, i o Planu rasta EU za zapadni Balkan.

Sve dogovoreno

Dok su se političari ovdje hvalili velikim uspjesima, ipak, jasan šamar došao je od Olivera Varheljija. On je jasno poručio da se neće tolerirati daljnji nerad te da je potrebno provesti reforme kako bi se dobio potreban novac.

Jasno je poručeno da je Evropska unija i dalje uz BiH, da je spremna da pomogne i isplati prvu tranšu prije ljetnih odmora, ali pod uvjetom da se prije toga usvoji budžet.

- Spremni smo isplatiti prvu tranšu prije ljetne pauze. Ali za to je potreban budžet i o tome smo razgovarali - rekao je Varhelji nakon sastanka.

Inače, pitanje budžeta bilo je dogovoreno još u novembru prošle godine, a kako to inače biva, on nije pušten u proceduru zbog sporenja u vezi s drugim stvarima. Tako SNSD, preko ministra finansija Srđana Amidžića, koristi budžet kao osnovu za ucjene koalicionih partnera.

Problemi u koaliciji

SNSD pokušava isposlovati što veći procent novca od akciza za RS, a onda bi budžet pustili na usvajanje. 

Pojednostavljeno rečeno, 158 miliona eura iz prve tranše Plana rasta bi moglo propasti zbog političkog nadmudrivanja koalicionih partnera, koji već dva mjeseca nemaju konsenzusa oko nijednog pitanja. Posljednji njihov sastanak održan je 13. maja, no bez konkretnih zaključaka.

Ključni uvjeti

Varhelji je naveo i da je ključno usvojiti zakone o sudovima, ali i o VSTV-u, zaštiti ličnih podataka i kontroli granica, kako bi bio odobren tzv. okvir za pregovore koji predstavlja prvi korak početka stvarnih pregovora o članstvu u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.