SARAJEVO

BiH pristupa Globalnoj konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija

Pristupanje BiH Globalnoj konvenciji omogućit će osnaživanje međuregionalne akademske mobilnosti, promoviranje jačanja međunarodne suradnje

Vijeće ministara BiH. Fena

FENA

prije 7 dana

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Globalne konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija.

Pristupanje Bosne i Hercegovine Globalnoj konvenciji omogućit će osnaživanje međuregionalne akademske mobilnosti, promoviranje jačanja međunarodne suradnje u visokom obrazovanju, demokratizaciju visokog obrazovanja i mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve.

Globalna konvencija о priznavanju visokoškolskih kvalifikacija usvojena je na 40. Općoj skupštini Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), održanoj koncem 2019. godine. Predsjedništvo BiH je na 12. redovitoj sjednici, 11.3.2024. godine, donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine ovoj konvenciji i ovlastilo ministra vanjskih poslova BiH da potpiše Instrument o pristupanju, saopćeno je iz VMBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.