ŠPANSKI PREMIJER

Sančez: Pozivamo ostale evropske zemlje da priznaju Palestinu

Što se tiče Gaze, obje zemlje dijele hitnu, imperativnu potrebu za postizanjem prekida vatre, unošenjem humanitarne pomoći

Pedro Sančez (Sanchez). AP

FENA

prije 4 dana

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) poručio je u četvrtak, nakon susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom), da njegova zemlja i Turska dijele "hitnu i imperativnu" potrebu za postizanjem primirja u Gazi, javlja Anadolija.

- Što se tiče Gaze, obje zemlje dijele hitnu, imperativnu potrebu za postizanjem prekida vatre, unošenjem humanitarne pomoći srazmjerno potrebama naroda Gaze, kao i oslobađanjem talaca - kazao je Sančez na zajedničkoj konferenciji za novinare u Madridu.

Rekao je da obje vlade dijele jasnu, odlučnu predanost miru u Ukrajini i Palestini i da rade zajedno na jačanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koja garantuju poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

- Naša vizija Ukrajine je također vrlo slična - dodao je.

- Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo krvoproliće (u Gazi). Gospodin Erdoan radi istu stvar, idemo istim smjerom", rekao je Sanchez te dodao: "Pozivamo ostale europske zemlje da priznaju Palestinu, to je jedini izlaz. Međunarodna zajednica također treba poduzeti korake po ovom pitanju.

Što se tiče bilateralnih odnosa s Turskom, Sančez je rekao da su odnosi u "odličnom stanju" i dodao: "Turska i Španija su prijateljski partneri i savezničke zemlje koje održavaju relevantne kulturne, društvene, ali i ekonomske razmjene."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.