STRAVIČAN ZLOČIN

Obilježena 32. godišnjica: U živoj lomači u Pionirskoj ulici izgorjela i beba od dva dana

Kuća u Pionirskoj ulici jedna je od dvije višegradske žive lomače u kojima su zločinci žive zapalili više od 140 žena, djece i staraca

Kuća u Pionirskoj ulici: Jedna od dvije višegradske žive lomače - Avaz
Kuća u Pionirskoj ulici: Jedna od dvije višegradske žive lomače - Avaz
Kuća u Pionirskoj ulici: Jedna od dvije višegradske žive lomače - Avaz
Kuća u Pionirskoj ulici: Jedna od dvije višegradske žive lomače - Avaz
Kuća u Pionirskoj ulici: Jedna od dvije višegradske žive lomače - Avaz
+12
Alen Bajramovic

prije 3 dana

Prošle su 32 godine od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici, kada je u kući Adema Omeragića živo zapaljeno više od 70 civila.

Zlikovci pod komandom ratnog zločinca Milana Lukića u kuću su ubacili bombu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik, gdje su po njih došli Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići na slobodnu teritoriju. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Jedna od dvije višegradske žive lomače

Kuća u Pionirskoj ulici jedna je od dvije višegradske žive lomače u kojima su zločinci žive zapalili više od 140 žena, djece i staraca. 

Nakon krvave noći 14. juna u Pionirskoj, identičan zločin izvršen je 27. juna na Bikavcu, gdje je u zgarište, zajedno sa zatočenim civilima, pretvorena kuća Mehe Aljića. Živu lomaču u Pionirskoj ulici uspjelo je preživjeti osam osoba, dok je sa teškim opekotinama zločin na Bikavcu preživjela Zehra Turjačanin. Posmrtni ostaci ubijenih ni do danas nisu pronađeni.

Tokom suđenja Milanu Lukiću pred Haškim tribunalom, koji je osuđen na doživotni zatvor, istaknuto je da su Pionirska ulica i Bikavac visoko rangirani među zločinima tokom duge i žalosne historije ljudske nehumanosti prema drugom čovjeku, te da spadaju među najstrašnje zločine u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Lukić osuđen na doživotnu kaznu

Za zločin u Pionirskoj ulici u MKSJ-u Milan Lukić osuđen je na doživotnu kaznu, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Radomir Šušnjar je 2021. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Do danas nije pronađena niti jedna kost žrtava iz Pionirske ulice. Danas je upućena poruka rezidualnom mehanizmu za krivične sudove i drugim institucijama da odbije zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu ratnog zločinca Sredoja Lukića.

Godišnjicu stravičnog zločina u Pionirskoj ulici, posjetom obnovljenoj kući i spomen sobi sa fotografijama žrtava, obilježava Udruženje “Žena – žrtva rata” sa članovima porodica žrtava.

Godišnjici obilježavanja prisustvovali su predstavnici OHR, izaslanik člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, Instituta za nestale osobe BiH, očekuju i Dušku Jurišić, zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.