SKENIRANJE

EU priprema nove sisteme na granicama: Pečatiranje pasoša odlazi u prošlost

Putne isprave isključivo skenirati, a standard u Evropi je da svi imaju mašinski čitljive dokumente koji sadrže čip, kaže Vujica

Brži protok ljudi. Facebook

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Uvođenje novih, automatiziranih evropskih sistema za prijavu putovanja i izdavanje dozvola za putovanja u zemlje EU trebalo bi ubrzati protok na granici BiH i Hrvatske, odnosno EU.

Radi se o dugo najavljivanom sistemu za aplikaciju putovanja u zemlje Šengena - ETIAS, te sistemu registracije putnika u EU (EES), koji bi trebali biti paralelno u primjeni od iduće godine.

Izdati dozvolu

- Njegova suština je da će građani prije putovanja putem aplikacije popuniti zahtjev za putovanje na određenu destinaciju, unijeti podatke koji se traže formularom, uplatiti naknadu, otprilike sedam eura, nakon čega će se izvršiti odgovarajuće provjere, a potom izdati dozvola koja traje tri godine i isključivo je vezana za putnu ispravu koju posjedujete - kaže Dražen Vujica, načelnik Regionalnog ureda Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Drugim sistemom, kako kaže EES, ukida se obaveza stavljanja pečata u pasoše, već će se putne isprave isključivo skenirati, a standard u Evropi je da svi imaju mašinski čitljive dokumente koji sadrže čip.

Svi podaci bit će pohranjeni u centralnim evropskim evidencijama, pa bi i provjere uglavnom trebale trajati nekoliko minuta.

90 dana

Time će se, pojašnjava Vujica, izbjeći dosadašnje komplikacije u slučajevima kada graničar zaboravi staviti pečat u pasoš putnika, pa će podaci o broju dana biti precizno evidentirani i u svakom trenutku poznati. Građani BiH u EU mogu boraviti do 90 dana tokom perioda od šest mjeseci.  

- Svaki proces digitalizacije donosi pozitivne stvari u smislu bržeg i sigurnijeg protoka ljudi i roba, a ovo je sa stanovišta EU korak ka povećanju sigurnosti. BiH sigurno ima najmodernije dokumente i prati sve svjetske standarde u smislu sigurnosti i zaštite dokumenata, identiteta građana i svih drugih stvari - ističe Vujica.   

U čipu svi podaci

- U čipu su pohranjeni svi lični podaci, a u digitalnom formatu su fotografija i otisci prsta i ti podaci se čuvaju tri godine od dana prelaska granice - kaže Vujica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.