DIREKTOR MC

Suljagić o navodima da se smanjuju ovlasti OHR-a: Slične politike su dovele do genocida u Srebrenici

Suljagić je u svojoj izjavi izrazio zabrinutost zbog takvih pokušaja, naglašavajući da oni podsjećaju na postupke s početka devedesetih

Armin Durgut/PIXSELL

D. H.

prije 3 dana

"Avaz" je objavio tekst o tome kako pojedine evropske zemlje se aktivno zalažu za smanjenje ovlasti OHR-a.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se povodom navoda da pojedine države Evropske unije žele smanjiti ovlasti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Suljagić je u svojoj izjavi izrazio zabrinutost zbog takvih pokušaja, naglašavajući da oni podsjećaju na postupke evropske zajednice s početka devedesetih godina.

- Pokušaji relativiziranja i ograničavanja uloge visokih predstavnika snažno podsjećaju na ponašanje evropske zajednice početkom devedesetih - rekao je Suljagić.

On je podsjetio na embargo na oružje koji je tada uveden za branitelje ljudskih, evropskih i civilizacijskih vrijednosti, s argumentom da će to pomoći u sprječavanju sukoba i agresije.

Ključna garancija mira

Suljagić je istakao kako su rezultati takvog pristupa tragično evidentni u Srebrenici.

On je naglasio da ured visokog predstavnika ostaje ključna, a vjerovatno i konačna garancija mira u Bosni i Hercegovini i regionu. Posebno je istakao važnost ove institucije u vrijeme kada su, kako kaže, "rasizam, separatizam i mitomanija u porastu u Srbiji i entitetu RS".

Ova izjava dolazi u trenutku kada su političke tenzije u Bosni i Hercegovini i regionu na visokom nivou, a uloga međunarodne zajednice i visokog predstavnika postaje sve značajnija za očuvanje mira i stabilnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.