BROJNI GOVORNICI

Sljedeće sedmice u Sarajevu konferencija "Politika Bidenove administracije u BiH: 30 godina FBiH"

Ovaj događaj okupit će domaće i strane stručnjake iz oblasti politologije i geopolitike, a održat će se 20. juna 2024. godine u Hotelu Evropa

Sarajevo. Društvene mreže

N. Aj.

prije 3 dana

Američko-evropska alijansa i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) organiziraju konferenciju pod nazivom "Politika Bidenove administracije u BiH: 30 godina Federacije BiH".

Ovaj događaj okupit će domaće i strane stručnjake iz oblasti politologije i geopolitike, a održat će se 20. juna 2024. godine u Hotelu Evropa, Sarajevo, od 9:45 do 15:00 sati.

Program Konferencije Konferencija će biti podijeljena u tri glavne sesije. Prve dvije sesije će biti na engleskom jeziku zbog prisustva gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, dok će zadnja sesija biti na bosanskom jeziku.

Prva sesija odnosno uvodni panel počet će u 9:45 sati i trajat će do 11.

Nakon riječi dobrodošlice Reufa Bajrovića, potpredsjednika Američko-evropske alijanse, i Jahje Muhasilovića, profesora na IUS-u, uvodnu riječ će održati Danijel Server (Daniel Serwer), bivši specijalni izaslanik SAD za FBiH.

U prvom dijelu panel diskusije govorit će Reuf Bajrović, Jasmin Mujanović, autor knjige "Bošnjaci: Nacionalnost nakon genocida", i Slaven Kovačević, apelant na Evropskom sudu za ljudska prava

Druga sesija koja će biti tematski panel počet će u 11:15 do 12:30 sato. Tema je "Jesu li intervencije Christiana Schmidta učinile Bosnu funkcionalnom?"

Govornici druge sesije su Tanja Domi (Tanya) s Univerziteta Kolumbija, Jahja Muhasilović, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), i Zlatko Hadžidedić, geopolitički analitičar.

Treća sesija nosi naziv "Bosna i Zapad: implikacije presuda Evropskog suda za ljudska prava", a počet će i 13:30 i trajat će do 15 sati.

Govornici su Azra Zornić, apelant na Evropskom sudu za ljudska prava, Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, i Hasan Nuhanović, Memorijalni centar Srebrenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.