STAV TROJKE

Konaković: Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita

OHR jeste dio pravnog poretka ove države upravo kao institut koji ima ulogu da poduzme korake ka uspostavi demokratskog društva onda kada je to onemog

Konaković: Za usvajanje budžeta nema prepreke. Fena

N. Aj.

prije 4 dana

Nakon što se premijer FBiH Nermin Nikšić oglasio povodom zalaganja pojedinih zemalja EU za smanjivanjem ovlasti Ureda visokog predstavnika u BIH, o čemu je "Avaz" i pisao, oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, lider NiP-a.

Tačnije, na društvenim mrežama je podijelio isto saopćenje koje je objavio i Nikšić,  a koje predstavlja stav trojke po ovom pitanju.

Najznačajniji iskorak

- U svjetlu posljednjih dešavanja, trojka izražava punu podršku radu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao temeljne institucije Dejtonskog sporazuma i najznačajnijeg formalnog društvenog autoriteta i korektiva.

Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita na vlasti u Srbiji i entitetu RS. Zato posebno iznenađuje ako takve pozicije zagovaraju članice EU koje se deklarativno protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu.

Napominjemo da je zahvaljujući Odluci visokog predstavnika došlo do najznačajnijeg iskoraka u demokratizaciji izbornog procesa od osamostaljenja Bosne i Hercegovine. Iako žalimo što izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene kao rezultat unutrašnjeg dogovora, to ne umanjuje značaj i nužnost izmjena koje su stupile na snagu - navodi se.

Istaknuo je da OHR jeste dio pravnog poretka ove države upravo kao institut koji ima ulogu da poduzme korake ka uspostavi demokratskog društva onda kada je to onemogućeno kroz domaće institucije destruktivnim djelovanjem pojedinih struktura unutrašnjeg poretka.

- Izmjenama Izbornog zakona BiH vraćen je integritet i vjera u institut poštenih izbora čiji rezultat mora biti odraz istinske volje glasača, što je osnovni princip demokratije. Napominjemo da je u zadnjih godinu dana napravljen značajan broj unutrašnjih reformi koje su usaglašene i koje predstavljaju veći napredak države nego u proteklih deset godina prethodne vlasti, kako je to prepoznala i predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen (Von der Leyen).

S tim u vezi, pozivamo partnere na državnom nivou na hitno usvajanje državnog budžeta, kao ključnog preduslova za pristupanje finansijskom bazenu od 1 milijarde KM pristupnih fondova. Za usvajanje budžeta nema prepreke, a sva druga otvorena pitanja raspodjele sredstava mogu biti predmetom dogovora u skladu sa zakonom i po precizno utvrđenim metodološkim principima. Jedan od preduslova za to je i stabilizacija institucija, okončanje procesa imenovanja sudija Ustavnog suda BiH - saopćeno je.

Obustava antitejtonskih inicijativa

Naglašeno je da je ključno fokusiranje entiteta na međusobnu saradnju i podršku državi na putu ka EU, što je njihova ustavna obaveza, što podrazumijeva obustavu svih antidejtonskih, separatističkih inicijativa.

- Pozivamo sve činitelje internacionalnog poretka, a naročito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikulišu poruke nedvosmislene podrške OHR-u. U trenutnim okolnostima, presudno je da precizno identifikuju i prepoznaju sve one koji doprinose EU putu države, kao i one koji usporavaju i sprečavaju dalji razvoj države i destabilizuju prilike u zemlji i regiji - zaključeno je u saopćenju koje je podijelio i Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.