CRNA HRONIKA

Otvorena istraga u vezi s JP Šume TK

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli

O. Mujkić

30.7.2014

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv tri člana menadžmenta Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Kako saopćavaju iz Kantonalnog tužilaštva TK-a, bivši generalni direktor ovog preduzeća R.H (52) i direktor Šumskog gazdinstva Kladanj R.A (47) su osumnjičeni da, u periodu od početka 2010. do kraja 2012. godine, nisu obavljali svoje službene dužnosti na zaštiti šumskog fonda kojim gazduje ovo preduzeće, te su propustitli da postupe po godišnjim planovima uklanjanja oboljele šume, definisanim pravilnikom nadležnog federalnog ministarstva i odlukama Skupštine JP Šume TK, te je uslijed toga došlo do nekontrolisanog porasta količine oboljelih stabala.

Procijenjeno je da su na taj način, kroz manju tržišnu vrijednost zaraženih stabala, JP Šume TK pretrpile štetu od oko 1.400.000 KM. Pomenuti direktor Šumskog gazdinstva Kladanj i R.V (47), poslovođa u ovoj organizacionoj jedinici, su osumnjičeni da su u periodu od 2010. do septembra 2013. godine nalagali uposlenicima da izdaju drvene sortimente većem broju osoba bez prateće dokumentacije, a koje su na otpremnicama knjižili kao drvo potrošeno za potrebe tog gazdinstva. Procjenjeno je da su na ovaj način drugima pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.