CRNA HRONIKA

Crvena potjernica Interpola za Miroslavom Dukom

Detektor.ba

24.2.2018

Za Miroslavom Dukom, koji se nije odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, po pravosnažnoj presudi Suda BiH kojom je osuđen za ratne zločine počinjene u Bileći, raspisana je potjernica.

Kako je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državni sud je potvrdio da se Duka nalazi u bjekstvu i da je za njim raspisana potjernica. 

Duka nije pronađen na adresi prebivališta, a, prema našim saznanjima, prešao je i državnu granicu.

Duže vrijeme se nije javljao u policijsku stanicu, a o tome nije obaviješten Sud BiH.

Pravosnažnom presudom Duka je osuđen na 12 godina zatvora. Istom presudom osuđeni su i Goran Vujović na šest i Željko Ilić na pet godina zatvora. Sva trojica su osuđena za mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao. 

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u. Ilić je, kao policajac, osuđen za progon, fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.