SARAJEVO

Predozirala se pa s mobitela žrtve zvala Hitnu

Hal: Sve ispričala sinu žrtve

A. KAPO

10.5.2018

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Robertu Bačiću (63), moleru iz Šibenika, i Emini Hal (Hall) zvanoj Mina, medicinskoj sestri iz Bijeljine, koji se sumnjiče da su 17. novembra prošle godine svirepo ubili i opljačkali Fazliju Hrustića (77) iz Sarajeva u njegovoj kući u sarajevskoj općini Ilidža.

Ubrizgali zrak 

Iskaze su dali Elvir Kujović, Redžep Halilović i Dragiša Kunarac, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kujović je rekao da je vještak isprva rekao da nema tragova nasilja na tijelu Hrustića. Prethodno je policajac Kunarac pojasnio da je tijelo pronašao Renato Omerović, sin Hrustića, koji je provalio vrata nakon što je primijetio da mu nema oca. Kunarac je rekao da se ljekari nisu mogli izjasniti o uzroku smrti te da je imao povrede na licu.  
Svjedok Kujović je rekao da je sin žrtve prvi izrazio sumnju, a da je sve krenulo od Hal. Zločin je, naime, rasvijetljen nakon što je Hal Renatu Omeroviću, sinu Hrustića, ispričala da mu je otac zapravo ubijen.  
- Hal je kazala kako su žrtvu omamili vinom, potom mu u venu ubrizgali zrak, nakon čega su ga opljačkali – kazao je, između ostalog, Kujović. 
On je ispričao da je poslije Hal dala ukradene stvari Renatu, među kojima je bio i mobitel oštećenog. Renato je odnio stvari u policiju. Istražitelji su kasnije, listingom poziva, ustanovili da je s tog mobitela 19. novembra, dva dana nakon ubistva Hrustića, alarmirana Hitna pomoć. 
- Istragom i saslušanjem dvije radnice prodavnice saznali smo da je Hal, koja je bila poznata kao uživalac narkotika, pozlilo te da je sa mobitela žrtve pozvana Hitna pomoć – pojasnio je Kujović. 

Zapalili protezu 

Policajac Halilović je kazao da su tokom istrage pronašli mnoge dokaze, među kojima su bile tablete „leponexa“ te šarafciger, kojim je Bačić mrvio tablete. On je kazao da su došli do saznanja da je Bačić kliještima izvadio 12-13 zlatnih zuba, a da je protezu bacio u vatru, te da je zube s Hal odnio i prodao na Baščaršiji.  
Naredno ročište zakazano je za 21. maj.

Bačić: Kliještima vadio zlatne zube iz proteze. Bačić: Kliještima vadio zlatne zube iz proteze

Snimali priznanje 

I Redžep Halilović je potvrdio da je Hal doprinijela da se zločin rasvijetli.

- Ona je došla do Renata i ispričala mu da njegov otac nije umro, već da ga je ubio Bačić. Renato je to s rođacima snimio mobitelom i on je, koliko sam upućen, izuzet zajedno sa snimkom – rekao je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.