DETALJI HAPŠENJA

Od inspektora SIPA-e mislio da su automafijaši

Na Dobrinji uhapšen državljanin Hrvatske i Belgije Nikolas Grbeša

Uhapšeni bjegunac odveden u pritvor. Ilustracija

B. CERIĆ

14.11.2018

Državljanin Hrvatske i Belgije Nikolas Grbeša (48) uhapšen je u Sarajevu po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Brisel. Belgija je raspisala potjernicu za Grbešom, jer se dovodi u vezu s krivičnim djelima ubistvo, nanošenje teške tjelesne povrede, ubistvo u pokušaju, teška krađa, zavjera i kršenje zakona o oružju. 

Otkrivena lokacija

Grbeša je osumnjičen da je u oktobru na području Liježa, bježeći od policijske potjere, pucao u dvojicu belgijskih policajaca i pri tome ih teško povrijedio.

Nezvanično saznajemo da se Grbeša, za kojim se tragalo zbog ubistva policajca u Belgiji, krio već mjesec u BiH. Nakon što je na Dobrinji otkrivena lokacija gdje se odbjegli ubica nalazio, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sačekali su Grbešu da se pojavi.

- Kad je bjegunac, zajedno s još dvije osobe, ušao u automobil, istražitelji SIPA-e u civilu navukli su maske i okružili vozilo. Grbeša i ostali pomislili su da su ih napali razbojnici i da su im htjeli uzeti vozilo pa su počeli panično da viču: “Razbojništvo!” Smirili su se tek kad su im pripadnici SIPA-e pokazali akreditacije - kazao nam je izvor iz istrage.

U pritvoru

Uhapšeni Grbeša nije pružao otpor i prebačen je u pritvor. Sud Bosne i Hercegovine je u postupku izručenja donio rješenje kojim je određen ekstradicioni pritvor državljaninu Belgije i Hrvatske Nikolasu Grbeši (Nicolas) uhapšenom jučer u Sarajevu. Prema ovom rješenju, ekstradicioni pritvor može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest mjeseci, računajući od dana hapšenja, odnosno od 12. novembra do 12. maja 2019. godine, saopćeno je za “Avaz” iz Suda BiH.

Hapšenje u Sarajevu realizirano je pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Značajna saradnja 

Iz SIPA-e je jučer saopćeno da je prilikom provođenja aktivnosti ostvarena značajna saradnja Tužilaštva BiH sa policijskim i pravosudnim organima Kraljevine Belgije, kao i sa strukturama Interpola. Saznajemo da su Belgijanci izrazili zahvalnost zbog uspješno realizirane akcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.