KRIMINAL

Edis Bunar u svom stanu krio Adnana Šeraka

Arhiv

Piše: Dž. PORAČANIN

13.3.2019

Edis Bunar, koji je zbog organiziranja narkogrupe pao u akciji „Prizma“, krio je u svom stanu na Alipašinom Polju Adnana Šeraka, jednog od najopasnijih bh. kriminalaca koji je pobjegao iz zeničkog zatvora u novembru prošle godine. Šeraku su tokom bijega drogu završavali Bunarovi ljudi iz narkogrupe.

Navedeno je to u prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo da se Edisu, ali i njegovoj supruzi Nermi, majci Belki te ostatku grupe, odredi pritvor, a koji se danas razmatrao na ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo. Većina optuženih govorila je danas kako se međusobno ne poznaju te da su drogu uzimali za vlastite potrebe. 

Metadonska terapija

Također, pojedini su molili da im se odrede mjere zabrane, naglašavajući da su teški narkomani koji idu na metadonsku terapiju. Sutkinja Elvira Begović će naknadno donijeti odluku.

Bunarova narkoekipa je mjesecima prisluškivana. Iz presretnutih telefonskih razgovora dalo se zaključiti da je 22. novembra prošle godine, kada je Adnan Šerak bio u bijegu, kupovao drogu od Bunarovih ljudi, i to od osumnjičenog Eldara Spahića.

Taj isti dan je prisluškivan razgovor Edisove i Adnanove majke Belke i Mirsade. Mirsada je tada rekla Belki kako je grad pun civilne i uniformirane policije te da se čuju preko drugog broja telefona.


Edis Bunar

Već idući dan 23. novembra Bunar je pozvao Spahića i panično se raspitivao zbog pojačanog prisustva policije. Ali na kraju se smirio govoreći Spahiću da je to sve vjerovatno zbog Šeraka. Spahić je prodavao gostima i čuvao kokain za Bunara, u kafiću „Trezor“ na Marindvoru, gdje je menadžer.

Tog dana Edisova majka Belka je opet pozvala Šerakovu majku Mirsadu uznemireno joj govoreći da je policija u zgradi.

- Gdje je mali - pitala je Mirsada Belku, na šta joj ova odgovara da mu je javila. Mirsada je potom pitala Belku jesu šta našli ili rekli, na šta joj Belka govori da je nisu ni vidjeli.

Idući dan, 24 novembra, Edis je uhapšen, a oko ponoći Belka je pozvala A. S. i rekla joj: „Ja zaboravih one kesice povaditi pa baciti, hajde ti, majke ti, otvori tamo prozor pa baci.“ Šerak je uhvaćen 25. novembra upravo u kafiću "Trezor".

Belka Bunar se nakon hapšenja sina, javila advokatu Omaru Mehmedbašiću i rekla da već tri godine živi u Francuskoj.

Tužiteljica Jasminka Knežević jučer je na ročištu kazala kako se radilo o uigranoj ekipi koja je koristila poseban sleng prilikom dilanja kokaina, heroina, marihuane i spida. Šifra za drogu bila je vino.

Nerma Bunar „propjevala“

Advokatica Dijana Hasić, koja, između ostalog, zastupa Nermu Bunar, suprugu Edisa Bunara, rekla je kako je njena klijentica sarađivala. Također da će zahvaljujući Nerminom iskazu biti procesuirana neka druga krivična djela.

Članica grupe ide u zatvor

Za osumnjičenu Esmeru Sinanović predložene su mjere zabrane. Kako saznajemo, ona će biti uhapšena i dovedena na izdržavanje zatvorske kazne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.