OTKRIVAMO

Razgovor koji je zapečatio sudbinu Šišmiševih dilera

U jednom od razgovora izvjesni Sale šalje Samedinu Fišiću, čiji mobitel se prati, poruku „tebra, odoh drugu na mezar sad da znaš“, što je bila šifra za donošenje marihuane

Privođenje Samedina Fišića u Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Arhiv Avaza

Piše: B. CERIĆ

25.6.2019

Pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Samedinu Fišiću zvanom Šišmiš i njegovoj grupi uhapšenoj u akciji “Limit” zbog trgovine drogom. Već nekoliko pretresa odvojeno ja za preslušavanje desetine presretnutih telefonskih razgovora i SMS poruka između članova Fišićeve grupe.

Vršen nadzor

Tužilaštvo nastoji dokazati iz presretnutih razgovara činjenicu da je u svemu bio glavni Samedin Fišić. U više desetina razgovora među dilerima na kraju se uvijek spominje Fišić.

“Dnevni avaz” je u posjedu traskripta razgovora Samedina Fišića s jednim od dilera pod nadimkom Sale koji je sniman 5. marta 2018. godine. Tog dana Sale, koji koristi broj 062/508-836, šalje Samedinu Fišiću, koji koristi broj 063/256-623 i nad kojim se u tom momentu vrši nadzor, poruku „tebra, odoh drugu na mezar sad, da znaš“, što je bila šifra za donošenje marihuana.

Nakon toga Fišić poziva Saleta, koji mu se javlja i govori:

- Brat moj lijepi, kako si?.

- Dobar, sad ustao - odgovara mu Fišić.

- Ono moje rek'o standarno, znaš - kaže Sale.

- Ja. Ja. – odgovara Fišić.

- Ko zadnje - poručuje Sale i nastavlja - ja sam se vratio, sjedi mi Kerim, nećeš vjerovati.

- GDje je on, zar je živ, hajde da ustanem pa ću...- odgovara Fišić.

- Pozdravlja te Kerim - kaže Sale.

- Pozdravi i ti njega - odgovara Fišić.

- E brat moj - kaže Sale.

- Minuta - napominje Fišić.

Crni Audi

Nakon ovog razgovora policija je u naselju Hrasno ispred zgrade u ulici Milana Preloga uočila crni Audi u kojem su bili Samedin Fišić i Sale. Nakon kraćeg zadržavanja u vozilu, Sale izlazi iz Audija i ulazi u zgradu. Fišić vozilom odlazi u pravcu ulice Azize Šaćirbegović. Policija u ulicu Milana Preloga u haustoru zgrade presreće Saleta kod kojeg pronalazi 100 grama marihuane hermetički upakovane u najlon kesu, paketić od 10 grama marihuane i drobilicu s tragovima droge

Mala i velika rodica

Optuženi su inače koristili šifrirane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge. Tako je kupac dileru, ako bi htio 25 grama, govorio da povede “onu malu rodicu”, dok dvije “rodice” znače 50 grama.

Pokrivali tri kantona

Samedin Fišić i Malik Mušanović bili su glavni organizatori koji su nabavljali drogu, uglavnom amfetamin, ekstazi, marihuanu, spid i kokain. Terete se da su od oktobra 2017. do aprila 2018. na području Kantona Sarajevo, HNK-a i BPK-a organizirali svaki svoju grupu zbog trgovine narkoticima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.