SUD BIH

Čepi određen pritvor zbog izbjegavanja suđenja

Optuženi Miroslav Čepo, iako uredno pozvan, u tri navrata nije pristupio na zakazana ročišta, i to 23. maja, 30. maja i 6. juna

Optuženi nakon jednog od ranijih ročišta. Arhiv

Ad. A.

16.7.2019

Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu Danilo Cicović i drugi, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora optuženima Daliboru Vaskoviću i Miroslavu Čepi, donio je rješenje kojim je optuženom Miroslavu Čepi odredio pritvor.

Pritvor po ovom rješenju, ukoliko ne bude ranije ukinut, može trajati do objavljivanja presude, saopćili su iz Suda BiH.

Kao neosnovan, odbijen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora prema optuženom Daliboru Vaskoviću.

- Optuženi Miroslav Čepo, iako uredno pozvan, u tri navrata nije pristupio na zakazana ročišta, i to 23. maja, 30. maja i 6. juna. Prema ocjeni Suda u ponašanju optuženog se, bez sumnje, ispoljava očigledna namjera da ne pristupi glavnom pretresu i na taj način onemogući uspješno vođenje krivičnog postupka. Iz kompletne medicinske dokumentacije i podataka koji nisu ni latinski ni medicinski izrazi, već napisani jezikom shvatljivim i osobama koje nemaju posebna medicinska znanja, evidentno je da optuženi nema adekvatna opravdanja za nedolaske na pretrese. Naprotiv, poduzima radnje kojim očigledno odugovlači postupak, odlazi kod ljekara i zakazuje preglede baš u vrijeme održavanja unaprijed određenih termina glavnih pretresa - navedeno je u odluci Suda.

Prema ocjeni Suda, ponašanje optuženog u znatnoj mjeri otežava efikasno vođenje postupka, što je nedopustivo s obzirom na to da se radi o predmetu s velikim brojem optuženih (25) i velikim brojem branilaca po službenoj dužnosti (21), zbog čega svaka odgoda ročišta stvara neopravdane i visoke troškove.

- Osim toga, optuženi onemogućava Sud da ostalim optuženim osigura suđenje u razumnom roku, a posebno je značajna činjenica da se dvojica optuženih nalaze u pritvoru, te je Sud na ovaj način onemogućen da postupa s dužnom hitnošću, što je imperativna zakonska odredba - naveli su iz Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.