SLOVENIJA U šumi blizu Jezerskog, nedaleko od granice s Austrijom

Alpinistu usmrtilo stablo pri sječi šume

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama u dolinu odskijati s Mont Everesta, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Anapurni

Avaz.ba / Fena
16.09.2019 20:59

Davo Karničar

Foto: Agencije

Slovenski alpinist Davo Karničar, najpoznatiji po podvigu iz 2000. godine kada je kao prvi čovjek na svijetu neprekidno skijao s Mont Everesta, poginuo je u ponedjeljak popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko od granice s Austrijom.

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je umro. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi obitelji i rodbina.

Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše.

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama u dolinu odskijati s Mount Everesta, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Anapurni.

"Rodio sam se da skijam s Everesta", kazao je Karničar, te 2000. godine uz pomoć velike skupine ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

Na skijama slovenskog "Elana" se u jesen 2000. godine s "vrha svijeta" spustio u nizinu, te u neprekinutom spustu stazu završio nešto manje od pet sati kasnije u baznom taboru svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5.350 metara, a podvig je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

Komentari

NA VRH