OTKRIVAMO

Njemački stručnjaci otključali Lanin telefon

Na vještačenju mobitela od jučer intenzivno rade stručnjaci FUP-a

Mjesto pronalaska Laninog tijela kod vijadukta Studenci. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

13.11.2019

Više od mjesec nakon surovog ubistva Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, konačno se ukazao tračak nade da će doći do svojevrsnog pomaka u istrazi.


Izvlače podatke


Kako smo saznali,   Lanin telefon su,  potvrđeno nam je iz više izvora, među ostalima i iz Federalne uprave policije (FUP), uspjeli otključati njemački stručnjaci u jednoj agenciji!

Telefon je u petak, kako smo saznali,   stigao iz Njemačke u FUP, gdje stručnjaci ove policijske agencije od jučer  intenzivno rade na vještačenju. Praktično,  izvlače podatke iz njenog telefona, od poruka do poziva, kao i druge informacije zabilježene u sistemu, koje će biti predmet opsežne analitike.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ZHK i u Tužilaštvu ZHK čekaju, također,  i na rezultate brojnih drugih vještačenja, a i dalje se saslušavaju brojne osobe te se analiziraju brojni snimci izuzeti s videonadzora objekata u Čapljini, koji pokazuju tok njenog kretanja.



Dosta pješačila


Bijedić je, podsjetimo, kobnog dana, 6.septembra, zbog još neutvrđenih razloga, iz Mostara, u kojem je živjela,  krenula autobusom put Čapljine.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije njenog kretanja, utvrđeno je da je od Autobuske stanice u Čapljini pješačila do naselja Trebižat. Viđena je i na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo u rijeci Studenčici kod Ljubuškog u večernjim satima pronašao lokalni ribar.

Istražitelji  u Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, podsjetimo, polagali su veliku nadu upravo u njen telefon s obzirom na to da do sada nisu naišli ni na jedan koristan trag.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.