OPASNI LSD STIGAO U BIH

Halucinogena droga na poštanskim markicama

Sličica LSD-ja se ubaci u kovertu i pogodna je za transport i za pošiljke, tako da joj se vrlo teško uđe u trag, kaže Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK

Razni likovi na papirićima droge. Agencije

Piše: B. Cerić / Avaz.ba

14.7.2020

Nedavni pronalazak halucinogene droge LSD u Poljicama kod Bugojna ukazala je da se ova vrlo opasna droga, poslije zemalja u regionu, pojavila i u našoj zemlji.

Uhapšen diler

Nekad vrlo popularna šezdesetih godina u vrijeme pokreta “Djeca cvijeća”, na Zapadu ponovo postaje aktuelna. 

Kod dilera Esmira Ć. iz Zenice, koji je u Poljicama unajmio apartman u kojem je dilao razne vrste droga, pronađeno je više sličica droge LSD s likom fizičara Alberta Ajnštajna (Einstein).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), čiji su pripadnici uhapsili dilera iz Zenice, kažu da je LSD vrlo rijedak na našim prostorima, ali ne manje opasan kao uostalom sve vrste droga.

- Ova droga je rijetka na našim prostorima i vrlo ju je teško pronaći jer je pogodna za transport u kovertama. Vidjeli ste onu sličicu, ona se ubaci u kovertu i pogodna je za transport i za pošiljke, tako da joj se vrlo teško uđe u trag - kaže Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

Hodžić: Rijetka na našim prostorima. Avaz

Iako u policiji nemaju tačnu potvrdu kolika je cijena sličice LSD, međutim, nezvanično saznajemo da se ona, najvjerovatnije, prodaje za 15 do 20 KM.

Suprotno ostalim drogama koje u BiH stižu takozvanom balkanskom rutom, LSD uglavnom dolazi iz zapadnih zemalja.

Bez mirisa i ukusa, čisti LSD je bijeli prah koji se prodaje u vidu tableta i kapsula. Može se rastopiti u tekućini i nakapati na kocku šećera, papir za upijanje tinte ili poštanske marke. U otopinu se namaču papirići (sličice) i to je najčešći oblik, a upotrebljava se žvakanjem sličica.

Sličice droge LSD s Ajnštajnovim likom. MUP SBK

Uzrokuje samoubistva

LSD (Lyserg Saure Diaethylamid), trip, acid, papir ili sličica, halucinogen je s najjačim djelovanjem na čovjeka, najmanje stotinu puta jačem od kokaina ili pejotla. Dobiva se iz lizerinske kiseline jednog parazita s raži. Smrtni slučajevi zbog predoziranja nisu zabilježeni. Međutim, LSD može uzrokovati samoubistva, nesretne smrtne slučajeve, ubistva i samopovređivanja. Također, kod hroničnih korisnika se može javiti apatija, gubitak interesa za budućnost i razdražljivost. Redovni korisnici mogu razviti psihičku ovisnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.