TRGOVINA DJECOM

Seferovići se brane šutnjom

Ljubo Seferović i njegov sin Jasmin saslušavani su zbog sumnje za kupovinu 17-godišnje Romkinje radi prisilnog braka

Bekrija i Ljubo Seferović na suđenju u predmetu “Dženan Memić”. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

19.9.2020

Ljubo Seferović i njegov sin Jasmin, osumnjičeni za kupovinu 17-godišnje Romkinje radi prisilnog braka, saslušani su jučer u Republičkom javnom tužilaštvu RS, ali su odbili da iznose svoju odbranu i branili su se šutnjom. 

Očekuje se da će u narednom periodu protiv njih biti podignuta optužnica za krivično djelo trgovina djecom. Istragom je obuhvaćena i majka žrtve Almasa S., koja se tereti da je kćerku prodala za 2.000 KM, odnosno da je za taj iznos pristala na zaključenje prisilnog braka između njene kćerke i Jasmina Seferovića.

Istraga je pokrenuta u martu, nakon što je policija u akciji "Zaustavimo prosjačenje" zatekla maloljetnicu kako s bebom u naručju prosi u Banjoj Luci. Kada je Jasmin, u pratnji oca, došao po nju, socijalni radnici su primijetili da je djevojka u strahu i detaljno su se upustili u cijeli slučaj otkrivši da je ona bila žrtva trgovine ljudima.


Bekrija i Ljubo Seferović na slobodi. Avaz

Alarmirana je policija i četiri mjeseca kasnije Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS podnijela je izvještaj Tužilaštvu protiv Seferovića i majke. Prema naredbi o provođenju istrage, Jasmin se tereti da je od 2018. godine preko Facebooka "vrbovao" maloljetnicu.

Krajem godine ona je iz Mostara doputovala u Banju Luku, bez znanja majke, kako bi s njim živjela. Ljubo je potom stupio u kontakt s njenom majkom kako bi dobio saglasnost za brak. Na ime toga Almasi je isplatio oko 2.000 KM i to transferom preko "Western Uniona", o čemu je pronađen i "pisani" trag.

Nedugo nakon toga, djevojka je bila primorana da prosi po Banjoj Luci i to trudna, a kasnije i s djetetom u naručju. Nezadovoljna tretmanom Seferovića, pozivala je majku da joj pomogne. Budući da su joj ruke bile vezane, u Mostaru je prijavila kćerkinu otmicu. Seferovići su to i u ranijim izjavama negirali i hladnokrvno ispričali da nije bilo otmice, već da su djevojku urednu platili njenoj majci.


Slučaj „Memić“

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija optuženi su za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić. Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu obojica su u dva navrata oslobođena optužbe, ali presuda još nije pravosnažna. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.