BANJA LUKA

Počelo suđenje za zločin u Trnu: Čamber tvrdi da nije imao namjeru ubiti Savanovića

Tužilac Aleksandar Simonović je rekao da će van svake razumne sumnje dokazati optužnicu

O. Matavulj

Detalj s privođenja optuženih

Foto: Avaz


Čitanjem optužnice u Okružnom sudu u Banjoj Luci počelo je suđenje Daliboru Čamberu (47) i Milanu Đurđeviću (43), optuženima za učešće u sukobu u kojem je ubijen Duško Savanović (24) i ranjen Aleksa Babić (22).

Čamber, koji je član organizacije "Srbska čast", tereti se za teško ubistvo Savanovića i ranjavanje Babića, a Đurđević za pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela. Tužilac Aleksandar Simonović je rekao da će van svake razumne sumnje dokazati optužnicu.

Izjavili saučešće porodici

- Optužnicu ćemo dokazivati saslušanjem više svjedoka, vještaka, te materijalnim dokazima među kojima je i snimak nadzornih kamera koje su zabilježile kritični događaj - rekao je Simonović.

Čamber i njegov branilac Miloš Paleksić uvodne riječi su iskoristili kako bi izjavili saučešće porodici ubijenog mladića, te iskazali kajanje "zbog tragičnog događaja koji je sve potresao".

- Odbrana mora da ukaže da je pravna kvalifikacija - teško ubistvo neodrživa. U optužnici se ne navodi da je Čamberu bio ugrožen život. Nije imao namjeru da nekog liši života - rekao je Paleksić.

Napomenuo je da se u optužnici opisuje da je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba i da je Čamber pucao s poda nakon što je pao od udarca koji mu je zadao Savanović što, kako kaže, samo po sebi ne potkrepljuje pravnu kvalifikaciju krivičnog djela.

  • Optuženi Dalibor Čamber

    Optuženi Dalibor Čamber

    Foto: Facebook


Zločin se dogodio 31. decembra na pumpi "NIS petrol" u Trnu. U optužnici se navodi da je na parkingu došlo do sukoba i Čamber je izvukao pištolj i pucao u zadnji lijevi točak Mercedesa u koji su sjeli Savanović i Babić. Oni su pokušali da se udalje, ali ih je optuženi zaustavio. Babić je izašao iz vozila i Čamber mu je pucao u stopalo i krenuo za njim, ali ga je Savanović udario šakom i oborio. Iz ležećeg položaja Čamber je ispalio treći hitac u leđa Savanoviću nanijevši mu prostrelnu ranu karlice i trbuha od koje je preminuo u bolnici. Đurđević je Čambera odvezao s mjesta zločina i prema optužnici pomogao da prikrije pištolj i druge tragove.

Pregovori o priznanju krivice

Milan Đurđević i njegov branilac Duška Bogojević takođe su izjavili saučešće porodici ubijenog. Bogojević je rekla da pregovaraju o sklapanju sporazuma o priznanju krivice, a ono što ih čini neodlučnim je pravna kvalifikacija djela.

- Đurđević je u iskazu rekao kakva je njegova uloga bila i nije jasno u čemu se sastoji pomoć učiniocu? U tome što je Čambera odvezao kući? Sve se odigralo brzo. Moj klijent ništa nije sakrio, niti imao namjeru da to učini - rekla je Bogojević.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na