BANJA LUKA

Suđenje za pokušaj ubistva supruge: Zdravko tvrdi da se ne sjeća zločina

Ne mogu vam reći da li je to zaista tako ili on svjesno laže, kaže psihijatrica Sanja Vukadinović- Stojanović

Policija ispred kuće porodice Milanović. Avaz

Piše: O. Matavulj

11.10.2021

Zdravko Milanović (67) iz Laktaša, optuženi za pokušaj ubistva svoje supruge Nevenke, tokom psihijatrijskog pregleda tvrdio je da je kritični dan pio te da se uopšte ne sjeća da je pucao u suprugu.

To je u Okružnom sudu u Banjoj Luci posvjedočila vještak psihijatrica Sanja Vukadinović- Stojanović.

- On tvrdi da se ne sjeća krivičnog djela, ali ne mogu vam reći da li je to zaista tako ili on svjesno laže. Rekao je da je popio dvije boce viskija, te da se ne sjeća da je pucao u suprugu. Tvrdi da je tu noć završio u Hitnoj pomoći, te da ni sam ne zna kako je otišao u policiju. Čak je rekao da bi i sam volio da zna šta je uradio - rekla je Vukadinović- Stojanović.


Pogođena snopom sačme

Ona smatra da alkohol ipak nije bio odlučujući faktor da optuženi počini krivično djelo. Prema ocjeni vještaka Milanović je djelo počinio u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno da bi to uticalo na njegovu krivičnu odgovornost.

- Milanović je osoba s niskim pragom tolerancije na frustracije. Neposredno prije nego što je počinio djelo za koje se tereti nalazio se u stanju afekta, ljutnje i bijesa - rekla je Vukadinović- Stojanović, navodeći da je optuženi sklon impulsivnom reagovanju i da bi mogao ponoviti ili počiniti novo krivično djelo.

Specijalista sudske medicine dr Željko Karan kaže da je Nevenka u napadu zadobila teške povrede opasne po život. Velika je vjerovatnoća da bi podlegla povredama da joj pomoć nije pružena na vrijeme. Pojasnio je da je pogođena snopom sačme i da joj je preko 120 kuglica ostalo u tijelu. Pogođena je u grudni koš i ruke, ali nije mogao da ocijeni da li se railo o jednom ili dva hica.

Božana Ilić, DNK analitičar, kaže da je biološki trag Zdravke, ali i Nevenke pronađen na lovačkoj pušci iz koje je pucano. Brojni tragovi krvi pronađeni su u kući, na odjeći optuženog, kao i samoj pušci. Prema optužnici zločin se dogodio 15. marta kada je Zdravko iz lovačke puške ispalio dva hica u suprugu u njihovoj kući u selu Čardačni kod Laktaša.


Patrone su odgovarajuće

Balističari Mladen Novaković i Saša Jojić pred sudom su potvrdili da je puška, koja je oduzeta od optuženog, djelimično ispravna. Naveli su i da su patrone kalibra 16 mm, koje su pronađene na mjestu zločina, ispaljene iz tog oružja.

- Iz te puške je moguće ispaljenje, a neispravan je mehanizam za kočenje. Četiri patrone koje su pronađene tokom uviđaja, ispaljene su iz te puške. I metak koji je nam je dostavljen, a radi se o neuspjelom ispaljenom hicu, podudara se sa karakteristikama tog oružja - rekao je Novaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.