KOMENTAR DANA

Od Laktaša „niđe“

Milorad Dodik opet sve pokušava svesti na vjeru i naciju

Milorad Dodik. Armin Durgut / Pixsell

Nerma Ajnadžić

31.10.2023

Dok šef bh. diplomatije Elmedin Konaković izjavljuje kako voli Banju Luku, da je to prelijep grad te da je njegov kao što je i Sarajevo, predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik pljuje po bh. prijestonici.

Ništa novo. Dok ga karakterizira kao isključivo „političko Sarajevo“, ne libi se pustiti jezik iliti ga udarati po tastaturi te je pokušao oskrnaviti ono čime se svi (čitajte: normalni ljudi) ponosimo, a to je da Sarajevo zasluženo nazivaju evropskim Jeruzalemom.

A zašto ga tako nazivaju? Nije dovoljna duga historija vjerske i kulturne raznolikosti? Ni činjenica da je jedan od rijetkih velikih evropskih gradova koji u istom naselju imaju katoličku i pravoslavnu crkvu, džamiju i sinagogu?

Kaže Dodik da upravo ti „objekti služe za zavaravanje naivnih turista koji u Sarajevu provedu dan u neznanju“.

Nerma Ajnadžić. Avaz

A kad nema turista, šta ćemo onda? Je li to znači da su svi koji žive, rade, dolaze u Sarajevo iz svih dijelova Bosne i Hercegovine ustvari neznalice? Je li proslava katoličkog i pravoslavnog Božića samo predstava za turiste, koji će možda doći, a možda i neće? Je li ponoćka, na koju često idu pripadnici svih vjera, zamajavanje? A idu jer im neko blizak slavi Božić. Isto je i s Bajramom. Dolaze prijatelji, članovi porodica katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti na kahvu/kafu/kavu i baklavu.

Znam da zvuči isprano, ali jeste tako.

Zapitaš se je li Milorad Dodik onda toliko ispran postao i nekreativan da konstantno po istom udara, samo su mu drugačiji „argumenti“. Opet sve pokušava svesti na vjeru i naciju. Niko Srbe iz Sarajeva nije protjerao. Mnogo Srba se borilo za taj isti grad i odbranilo ga, zajedno sa svojim saborcima iz drugih naroda. I to je činjenica. Jer Sarajevo je svačije. Kako ga je Balašević davno opisao: „Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dijete – zaigrano, prostodušno, naivno... Lakovjerno, djetinjasto... Zato ono prvo i pruža ruke...".

Drži ih ispružene i za Dodika, no on ga konstantno udara po ruci. A bez istog tog Sarajeva, gdje bi bio Milorad Dodik? Nešto mi se čini da dalje od Laktaša ne bi došao, dok bi mu Banja Luka bila na listi željenih destinacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.