BANJA LUKA

Milanoviću šest i po godina zbog pokušaja ubistva žene

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević

Policija ispred kuće porodice Milanović. Agencije

A. Ka. / Nezavisne

10.11.2021

Zdravko Milanović (67) iz Laktaša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest i po godina zatvora za pokušaj ubistva supruge Nevenke koju je ranio hicem iz lovačke puške i nedozvoljeno držanja oružja, pišu Nezavisne.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević koji je pojasnio da je optuženom izrečena jedinstvena kazna jer je za za pokušaj ubistva izrečeno šest godina a 10 mjeseci za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja.

Produžen pritvor

Optuženi je pema presudi počinio s umišljajem i uračunljivom stanju. Također mu je produžen pritvor u kojem se nalazi od 15. marta.

Prema presudi Milanović je pokušao da ubije suprugu 15. marta ove godine oko 23 sata u selu Čardacani kod Laktaša. Optužnica ga je teretila da je ženu pogodilo 120 zrna sačme kada je u nju suprug pucao dva puta iz lovačke puške.

Nakon svađe uzeo lovačku pušku te ušao u sobu u kojoj je žena ležala i povišenim glasom rekao joj da ustane iz kreveta a kada je ustala cijev puške je usmjerio prema njoj.

- Pokušavajuci da se odbrani, žena je rukom uhvatila za cijev puške i gurnula je ka gore. Milanović je u tom trenutku ispalio metak koji ju je pogodio u tijelo - navodi se u optužnici.

Potom je suprugu gurnuo, a ona je pala na pod a pa je ponovo prema njoj usmjerio oružje. U pokušaju da se odbrani Nevenka je ponovo odgurnula cijev, a Milanović je ispalio još jedna hitac koji ju je pogodio u lijevu stranu grudnog koša. Žena je zadobila je teške i po život opasne povrede, nakon čega joj je pomoć ukazana u UKC RS.


Smanjeno uračunljiv

Kako je ranije na suđenju ispričala žrtva Nevenka suprug ju je počeo maltretirati i vrijeđati od 2003. ili 2004. godine, ali kako je rekla nije bilo fizičkih sukoba. Tada je ispričala da ju je muž te noći ciljao u glavu ali da je uspjela da pomjeri pušku te je, kada je pogođena, imala " neizdrživu" bol.

Da je optuženi Milanović u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio smanjeno uračunjiv, ali ne bitno, utvrdila je ranije Sanja Vukadinović – Stojanović koja je rekla i da alkohol nije bio odlucujući faktor da optuženi počini pokušaj ubistva.

Milanović, je prema njenim riječima, osoba koja ima nizak prag tolerancije na frustracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.