KANTONALNI SUD U BIHAĆU

Potvrđena optužnica protiv Elvisa Pajazetovića zbog ubistva zarobljenih pripadnika Petoga korpusa Armije RBiH

Optuženi je automatskom puškom izvršio strijeljanje ratnih zarobljenika koji su preminuli na licu mjesta

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Arhiv

N. Aj.

20.1.2022

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Elvisa Pajazetovića zbog ubistva zarobljenih pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).

Pajazetović je optužen da je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB) vojne jedinice „Golubovi“, u novembru 1993. godine ubio dva ratna zarobljenika - pripadnika Petoga korpusa Armije RBiH.

Prema navodima optužnice, nakon kraće borbe između pripadnika ARBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna u mjestu Johovica u Velikoj Kladuši, pripadnici NOAPZB su zauzeli borbene položaje. Uslijedilo je povlačenje pripadnika ARBiH, od kojih su dva vojnika ostali u jednoj od kuća na tom području. Nakon toga su se predali vojnicima NOAPZB, a optuženi je automatskom puškom izvršio strijeljanje ratnih zarobljenika koji su preminuli na licu mjesta.

Optuženom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a u narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.