PRODUŽENJE PRITVORA

Održano ročište u Sudu BiH: Šta su priznali Kabašev pomagač Edvin Imamović i Emir Begić, a šta je pronađeno kod Emira Subašića

Odbrane se usprotivile prijedlogu državnog tužioca da se trojici osumnjičenih za trgovinu drogom produži pritvor za naredna dva mjeseca

Osumnjičeni uhapšeni u akciji "Nevera". Avaz

Piše: B. Cerić

30.8.2022

Pred vijećem Suda BiH danas je razmatran projedlog državnog Tužilaštva za produženje pritvora za naredna dva mjeseca Edvinu Imamoviću, Emiru Begiću i Emiru Subašiću uhapšenima prije mjesec u akciji “Nevera” koju su proveli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Mjera produženja pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH.

Mjera pritvora potrebna je kako bi se obezbijedio nesmetan nastavak i okončanje istrage u ovom predmetu za organizovani kriminal.


Pokrenuli provjere korištenja aplikacije “Anom”

Državni Tužilac Mirza Hukeljić je na ročištu istakao da je zatražna međunarodna pravna pomoć za kontakte s Francuskom u pogledu prikupljanja dokaza aplikacije “Sky” čija je analiza nastavljena.

Tužilaštvo je također pokrenulo provjere korištenja aplikacije “Anom”, te slijedi pokretanje finansijske istrage zbog pranja novca, kao i pretres oduzetih mobitela i vještačenje oduzete droge.

Analizom "Sky" aplikacije pokušava se utvrditi koji su osumnjičeni imali kontakte sa ovom ili drugim grupama.

Tužilac Hukeljić je napomenuo da je organizator ove grupe Adel Kabaš u bijegu, te da je grupa djelovala sa drugim grupama radi međunarodne trgovine drogom, sticanja imovinske koristi i pranja novca.

- Analiza “Sky” aplikacije MUP-a Kantona Sarajevo potvrđuje stepen osnovane sumnje – kazao je Hukeljić.

Grupa je bila povezana s osobama iz Crne Gore, BiH i Hrvatske radi krijumčarenja, skladištenja i dalje preprodaje droge.

Tužilac je napomenuo da su pripadnici grupe u komunikaciji koristili nadimke prikrivajući identitet, te je istraga usmjerena na otkrivanju identiteta onih koji još nisu poznati.

Branilac Edvina Imamovića, sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović kazao je da oni ne spore osnovanu sumnju jer je Imamović u Tužilaštvu BiH priznao izvršenje krivičnih djela za koja je osumnjičen.

Ibrišimović je podsjetio da je Imamović već u kućnom pritvoru po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu (u predmetu koji se vodi u slučaju ubistva Mehmeda Ramića, op. a.). Advokat je ukazao da je Imamović pod mjerama zabrane već skoro godinu i da nema namjeru bježati, jer da je htio to je mogao ranije uraditi. Ibrišimović je napomenuo da kod Imamovića nije evidentiran nijedan prekršaj mjera zabrane .


Subašić se branio šutnjom i nema namjeru da bježi

Prema mišljenju Imamovićeve odbrane ključni dokazi su već obezbjeđeni te ništa ne ukazuje da će osumnjičeni ometati istragu, pa je zatraženo da se prijedlog za produženje pritvora ne prihvati.

Advokat Dragiša Jokić koji je u zamjeni advokatice Dejane Šućur, zastupao Emira Begića kazao je da je tužilaštvo u prijedlogu sve generalizovalo.

Ukazao je da je Begić priznao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da to isključuje pritvorski razlog da bi mogao utjecati na svjedoke.

Jokić je također kazao da Begić nema namjeru da bježi, te se usprotivio prijedlogu za produženje pritvora.

I branilac osumnjičenog Emira Subašića, advokat Senad Pizović je stava da se prijedlog odbije. On je također naglasio da Tužilaštvo u prijedlogu sve generalizira, a da ne navodi dokaze za svakog osumnjičenog pojedinačno.

- Tužilaštvo navodi da su osumnjičeni koristili i aplikaciju “Anom" i da je potrebno to analizirati. Moj branjenik nije koristio “Anom” već “Sky”, ne treba Tužilaštvu dati još vremena. Nema dokaza da je moj branjenik član bilo koje organizirane grupe. Činjenica je da je odmah predao drogu čija količina nije upućivala da nije za ličnu upotrebu. Uzeli su mu 210 KM i 150 eura iz novčanika, a Tužilaštvo tvrdi da je za mjesec stvorena imovinska korist od 200.000 KM. Tužilaštvo generalizuje stvari, kod mog branjenika nije nađen krivotvoreni pasoš – kazao je između ostalog advokat Pizović.

On je prigovorio zakonitosti aplikacije “Sky”, te naveo primjer suda u Amsterdamu koji je odložio presudu dok se ne utvrdi kako su prikupljani dokazi iz aplikacije”Sky” i da se vidi je li sve bilo u skladu sa Zakonom, a optužene su pustili na slobodu.

Pizović je kazao da Tužilaštvo u prijedlogu navodi da su pojedine stvari potvrđene iz izjava osumnjičenih, te ukazao da je to ponovo generalizovanje, jer se njegov branjenik, za kojeg Tužilaštvo tvrdi da je “šteker”, odnosno skladištar, branio šutnjom.

Pizović je naglasio da Emir Subašić nije dolazio su sukob sa zakonom, da je oženjen, otac dvoje djece te da ne želi i nema sredstava da pobjegne i krije se van BiH.

Tužitelj Mirza Hukeljić je vijeće uputio na odluke Suda BiH u drugim predmetima gdje su dobijeni dokazi iz Francuske vezani za analizu Sky” aplikacije. Ukazao je da se ciljevi istrage mogu jedino zaštititi produženjem pritvora, a nikako mjerama zabrane ili kućnim pritvorom.

Vijeće će naknadno saopćiti svoju odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.