TUŽILAŠTVO ZDK

U neuračunljivom stanju ubio majku u Kaknju: Brutalno je tukao i udavio

Predložen prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi

Kantonalni sud Zenica potvrdio optužnicu. Avaz

Piše: B. C.

4.10.2022

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Armina Šehagića iz Kaknja zbog ubistva majke, a koje je počinio u neuračunljivom stanju.  Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija  za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

Armin Šehagić se tereti  da je 14. juna 2022. godine, u ranim jutarnjim satima do sedam sati, u zgradi u Kaknju, u neuračunjlivom stanju uslijed psihotične epizode paranoidno – halucitornog tipa, u porodičnom stanu , s namjerom da liši života svoju majku Š. E., istu usmrtio na okrutan način, tako što je ušao u njenu spavaću sobu i bez ikakvog povoda i razloga brutalno fizički napao, na način da je istoj iznenada počeo zadavati udarce rukama i nogama po čitavom tijelu i po glavi, navodi se u optužbici koju je objavilo Tužilaštvo ZDK. 

- Zadavao joj je udarce u predjelu grudnog koša posebno na prednji zid grudnog koša sa desne strane i to udaranjem ili pritiskanjem i gaženjem stopalima nogu ili koljenima od prednji zid grudnog koša izrazitije desno, stezao je šakama u predjelu vrata kako bi je udavio, što je i htio, koje stezanje je bilo dugotrajno što je dovelo do povrijeđivanja vrata oštećene u vidu opsežnih krvnih podljeva svih meko-tkivnih struktura uz rasklimanost grkljanskih hrskavica, te prelom roga podjezične kosti obostrano, pri čemu je osumnjičeni u toku dugotrajnog zadavanja udaraca oštećenoj i daveći je vikao, što su čule komšinice koje žive na istom spratu .........,- navodi se u optužnici.


Tužilaštvo ZDK objavilo optužnicu. Printscreen

Oštećenoj je nanio višestruke povrede tijela (vrata, grudnog koša) potpomognuto nasilnom asfiksijom uslijed stezanja vrata šakom/šakama, i to prelom vratne kičme, višestruki serijski prelom rebara desno sa odsječenjem međurebarnih mišića, međurebarnih arterija i desnog plućnog krila uz posljedično krvarenje u desnu grudnu šupljinu, te stezanje vrata šakom/šakama koje je potpomoglo znatnom stepenu oštećenja funkcije disanja. To se nepovoljno odrazilo na funkcionisanje vitalnih organa (mozga, srca i pluća) od kojih povreda je, nakon što je prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica, istog dana podlegla, te je na ovako okrutan način usmrtio.

Tužilaštvo je predložilo Sudu da utvrdi da je osumnjičeni Šehagić Armin učinio krivično djelo u stanju neuračunljivosti, te da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi sukladno nalazu i mišljenju psihijatrijskog vještačenja. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.