SAOPĆENJE

Tužilaštvo BiH: Uhapšeni u akciji "Start" dovedeni pred postupajućeg tužioca

U okviru istražnih aktivnosti u predmetu kodnog naziva “Start”, policijski djelatnici SIPA blokirali su račun u iznosu većem od pola miliona KM

E. T.

10.5.2023

Policijski službenici MUP-a KS, ukupno četvero osumnjičenih u okviru provedene akcije, dovode postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, kao i podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, saopćeno je iz državnog Tužilaštva. 

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i pranja novca u velikim iznosima.

U okviru istražnih aktivnosti u predmetu kodnog naziva “Start”, policijski djelatnici SIPA izvršili su blokadu računa u iznosu većem od pola miliona KM, fizičkih i pravnih osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Nakon što se završi ispitivanje osumnjičenih u Tužiteljstvu BiH, bit će poznato za koliko osoba će biti zatražen pritvor ili mjere zabrane.

Podsjetimo, u ovoj akciji uhapšeni su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, njegov sin Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, sekretarica Općine Stari Grad, Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza.

Ali, među uhapšenima su i Emina Rogo, te Mustafa Dedić, vlasnik kompanije Arijans Sarajevo.

Navedene aktivnosti preduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „organizirani kriminal“ i „pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „pranje novca“ i „primanje dara i drugih oblika koristi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.