DETALJI S ROČIŠTA

Suđenje grupi Milana Matkovića: Zabranjene bračne posjete u posebnim prostorijama, žalili se i na hranu u Vojkovićima

Prezentirane komunikacije na Anom aplikaciji

Žale se na uslove u zatvoru Vojkovići. Avaz

24.10.2023

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Milanu Matkoviću iz Trebinja, Saši Ratkoviću (32) iz Trebinja, Draganu Stupiću (49) iz Dervente, Tomislavu Vidakoviću (33) i Vladici Rakiću (42) iz Beograda, Vasiliju Stjepiću (56) iz Brčkog, Mitru Blagojeviću (37) iz Foče, Miroslavu Čaliji (48) iz Mostara, te Draženu Šinakoviću (43) iz Konjica.

Krijumčarenje kokaina

Svi oni optuženi su za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u BiH, ali i zemlje regiona i Evropske unije. U ovom predmetu korišteni su dokazi iz analize aplikacija Sky i Anom.

Predsjedavajući Vijeća Miroslav Janjić na početku pretresa obavijestio je pojedine optužene koji se nalaze u pritvoru u Vojkovićima, da su posjete u posebnim prostorijama (prostorije u kojima mogu biti sami sa suprugama, op. a.) dozvoljene samo osuđenim osobama. Kako su oni pritvorenici, to im nije dozvoljeno korištenje ove prostorije.

- To nije logično i nije srazmjerno u odnosu na zatvorenike koji imaju pravo na to. Sud će probati inicirati izmjene- kazao je sudija Janjić.

Optuženi su se također žalili na hranu, a sudija Janjić je kazao da to moraju riješiti s upravom Zavoda, te im predložio da uključe i svoje branioce kako bi to riješili.

Inače, danas je  Igor Babić nastavio s prezentiranjem komunikacija na Anom aplikaciji, a koju su prema tvrdnji Tužilaštva koristili optuženi. Tužilaštvo BiH je putem međunarodne pravne pomoći od SAD dobilo Anom podatke koje dostavio FBI.

Prezentirana je komunikacija optuženog Vladice Rakića koji je putem ove Aplikacije slao fotografije svoje lične karte, vozačke dozvole i pasoša.

Odbrane prigovorile dokazima

Najviše komunikacija prezentirano je za optuženog Vasilija Stjepića koji je koristio nadimak “Profa”. On je često objavljivao svoje fotografije, ali i fotografije Milana Matkovića koji je označen kao vođa ove grupe.

Interesantna je bila komunikacija njih dvojice 2021. godine:  

- Mislim da su me nanjušili, skloni oružje.

- Naravno, sad mi brat javlja, sve se sklanja.

- Slažem se, ja ću očistiti kuću.

- Samo me vi znate ko Profu.

Osim fotografija jedni drugima su slali i videozapise i zvučne poruke, a zabilježena je i tekstualna poruka odnosno "upozorenje da je Anom mreža pala".

- Ko je javljao kriminalcima da je Anom pao, FBI, CIA...Ko? Ovo nije jasno. Napravili su aplikaciju da nas namame, pa nas upozoravaju. Ovdje je sve slagano kako njima odgovara, konstatovao je optuženi Matković, kojeg je predsjedavajući Vijeća sudija Miroslav Janjić prethodno upozorio da ne remeti red u sudnici.

Odbrane su, između ostalog, prigovorile na zakonitost dokaza, te ukazale da postoje tri verzije spomenutih komunikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.