TURSKA

Određen ekstradicioni pritvor od 40 dana za Ljupču Palevskog, koji je ubio 14-godišnju Vanju

Prema međunarodnoj poternici, Palevski je uhapšen 5. decembra u turskom gradu Balikeširu, gdje je stigao preko Srbije i Bugarske

Ljupčo Palevski. Makedonska policija

S. S. / Telegraf.rs

11.12.2023

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije podnijelo je 7. decembra Turskoj zahtjev za izručenje Ljupče Palevskog-Palče, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panče Žežovskog iz Velesa, dok su turske vlasti odredile ekstradicioni pritvor od 40 dana, prenosi Telegraf.rs.

Ljupčo Palevski je prvoosumnjičen za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice i 74-godišnjeg frizera, saopćilo je danas Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije. U saopćenju se navodi da je Ambasada Sjeverne Makedonije u Ankari dostavila Ministarstvu pravde notu Ministarstva vanjskih poslova Turske u kojoj se obavještava da je Palevskom, po dopisu Kancelarije glavnog javnog tužioca grada Balikešira, određen je ekstradicioni pritvor od 40 dana.

Prema međunarodnoj poternici, Palevski je uhapšen 5. decembra u turskom gradu Balikeširu, gdje je stigao preko Srbije i Bugarske.

U slučaju otmice i ubistva djevojčice i frizera 5. decembra, Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je istragu protiv pet osoba, među kojima je i otac djevojčice, Aleksandar Gorčevski. Četvorica se sumnjiče da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo otmice i dva ubistva na svirep način - jedno maloljetnog lica i jedno iz koristoljublja, a peti je osumnjičen za pomoć u izvršenju krivičnog djela otmice maloljetnog lica.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju prihvatio je jučer predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku. Djevojčica je kidnapovana u ponedeljak, 27. novembra oko 7.30 sati, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog djela, ubijena je dva sata kasnije - oko 10.00 sati. Njeno tijelo pronađeno je kod sela Brazda na periferiji Skoplja, gdje se nalazio i izgorjeli automobil Citroen, koji je korišten za otmicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.