DUŽNOSTI

Lučijano Kaluža: Želim povezati što više njemačkih firmi s firmama iz BiH

B. ŠIŠIĆ

23.3.2018

Otkako je došao na mjesto generalnog konzula BiH u GKBiH u Frankfurtu, mladi i perspektivni Lučijano Kaluža pokrenuo je mnogo toga, a prije svega htio je da riješi neke važne stvari u samom konzulatu.

- Zgrada generalnog konzulata BiH u Frankfurtu ustvari je kuća, lice i naličje naše države. Pa, samim tim mora sve biti onako domaćinski, da kada stanete ispred te zgrade znate gdje se nalazite i da shvatite da su ta zgrada i njeni uposlenici pravi predstavnici Bosne i Hercegovine. 

Ono što mi je posebno zasmetalo kada sam došao i preuzeo dužnost generalnog konzula je to što je tabla na kojoj je pisalo Generalni konzulat BiH bila skoro nevidljiva, odnosno slova na njoj bila su takva. 

Već skoro devet godina nije se mijenjala, baš kao ni dosta toga u konzulatu. Na svu sreću, ima puno naših ljudi, biznismena u Njemačkoj, koji su spremni da pomognu što boljem izgledu zgrade konzulata. Tako nam je po pitanju nabavke nove table na zgradi pomogao biznismen Fadil Junuzović, koji je na sebe preuzeo kompletno finansiranje nove table - kazao je Kaluža.

Dodaje da je bilo onako kako je i obećao, pa je za veoma kratko vrijeme Junuzović došao s novom izrađenom tablom, koju su odmah postavili na mjesto stare.

- Uspio sam se izboriti da dobijemo i novi namještaj u konzulatu. Uskoro će uslijediti i unutrašnje krečenje, a pokušat ćemo od Grada Frankfurta dobiti i još nekoliko mjesta za parkiranje automobila. Sve u svemu, dosta toga se pokreće s mrtve tačke. Kako sam prije rekao, moj cilj je povezati što više firmi, biznismena iz Njemačke s našim biznismenima, firmama i privrednicima iz BiH. Jer to je perspektiva i budućnost naše države - rekao je generalni konzul Kaluža.

- Moja dužnost je pomoći tamo gdje mogu pomoć pružiti, kako generalnom konzulatu isto tako i državi - kratko nam je rekao istaknuti bh. biznismen u Njemačkoj Fadil Junuzović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.