GLOBUS

Nakon što su nestali na Himalajima: Francuskinja spašena, a Poljak ostavljen na planini

( Ilustracija)

Avaz.ba

28.1.2018

Volonterski tim spasio je francusku alpinisticu koja je ostala zaglavljena dok je pokušavala da osvoji jedan himalajski vrh.

Spasioci su morali da odustanu od spašavanja poljskog alpiniste, koji je proglašen mrtvim, izjavio je zvaničnik pakistanskog Planinarskog saveza Karar Haidri.

Prema njegovim riječima, četiri spasioca iz odvojene poljske ekspedicije nisu uspjela da dopru do Tomaša Mackijeviča iz Poljske, koji je patio od snježnog sljepila i visinske bolesti, prenosi AP. 

Pakistanski zvaničnik je naveo da će spasilački tim prebaciti u obližnji grad francusku alpinisticu Elizabet Revol, koja ima promrzline na stopalima i ne može da hoda. 

Revol i Mackijevič pokušali su da se popnu na deveti najviši svjetski vrh Nanga Parbat, na visini od 8.126 metara, a zaglavili su se u petak, stigavši na 7.400 metara visine, pri čemu su bili odvojeni jedno od drugog. 

Revol će helikopterom biti prebačena do mjesta Skardu, a potom do Islamabada radi liječenja, rekao je njen prijatelj Ludovik Djambazi. 

- Spašavanje Tomaša nažalost nije moguće - zbog vremenskih uvjeta i visine koji bi živote spasilaca doveli u krajnju opasnost. Ovo je užasna i bolna odluka. Duboko žalimo zbog toga - napisao je on na Facebooku, navodi američka agencija. 

Nanga Parbat, vrh u sjevernom Pakistanu, inače je poznat kao "planina-ubica" nakon što je više od 30 alpinista izgubilo život penjući se na taj vrh, prije nego što je 1953. godine prvi put osvojen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.