GLOBUS

Berluskoniju pobjeda, Tajani na mjestu premijera

S. N.

28.2.2018

Predsjednik Evropskog parlamenta, italijanski političar Antonio Tajani, mogao bi biti novi premijer Italije, piše list „Politico“, u svom evropskom izdanju.

Kako javlja ovaj utjecajni medij, Tajani potiče iz stranke Silvija Berluskonija (Berlusconi), koji je favorit na općim izborima 4. marta. „Politico“ navodi da je Tajani Berluskonijevo „kršteno dijete“, te da ga njegov „kum“ već gleda na mjestu premijera.

Tajani je, naime, u intervjuu njemačkom listu „Diel Welt“ izjavio da je Berluskoni „jedan od posljednjih državnika Evrope s jakim međunarodnim angažmanom“.

Berluskoni je na taj kompliment uzvratio stavom da bi volio da Tajani bude novi premijer Italije.

Kako „Politiko“ dalje prenosi, Tajani svuda govori da ga ta pozicija baš i ne privlači. No, list tvrdi da u tu izjavu ne vjeruje ni sam predsjednik Evropskog parlamenta.

„Politico“ donosi i izvještaj svoje reporterke iz Italije koja ističe da vladajuća Demokratska partija premijera Matea Rencija (Matteo Renzi) bilježi drastičan pad popularnosti i da njeni glasači ili neće izaći na izbore ili će svoj glas dati Berluskoniju.

Berluskoni je pred glasače izašao s koalicionim savezom u kome je centralna njegova Forza Italia.

Sva istraživanja javnog mnijenja daju mu veliku prednost i prognoziraju pobjedu. Njoj se nada i zvanični Brisel koji je zaboravio na sve ranije kritike na račun Berluskonija i svesrdno se nada da će im biti sagovornik na sastancima evropskih institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.