GLOBUS

Opasna oluja na istočnoj obali SAD, zatvorene vladine ustanove

Glasamerike.net

3.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Snažna oluja zahvatila je sjeveroistočne dijelove SAD, uz prijetnju poplava na obalama od Mejna do Virdžinije. Na udaru oluje našlo se više od 70 miliona Amerikanaca.

Hiljade letova su otkazane, dok je obustavljen i željeznički saobraćaj u sjeveroistočnom koridoru.

Zatvorene su brojne škole u cijelom regionu, a federalna vlada zatvorila je kancelarije u Vašingtonu.

U oluji je oštećena i sigurnosna ograda oko kuće potpredsjednika SAD Majka Pensa (Mike Pence), koju je probilo drvo oboreno u snažnom vjetru.

Stotine hiljada ljudi su već ostale bez električne energije. Zvaničnici sada strahuju da će se situacija dodatno pogoršati, s obzirom na to da se očekuje da vjetrovi dostignu jačinu od više od 110 kilometara na sat.

Zbog snažnih pljuskova i visokih talasa, ulice u priobalnom dijelu Masačusetsa mogle bi da budu preplavljene vodom.

Meteorolozi upozoravaju da bi se mogla ponoviti oluja s početka januara, kada je ledena morska voda više od jednog metra preplavila ulice Bostona.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na poplave u mjestima od južnog Mejna do obale Virdžinije, uključujući i istočna predgrađa Njujorka.

U bostonskoj luci postavljene su vreće s pijeskom kao barijera od poplava. Također se prati kretanje snježne oluje koja ide ka istoku iz Ohaja, a mogla bi da donese velike snježne padavine u državu Njujork.

Južna Kalifornija također se suočava s opasnim nevremenom. Moguće je da će zbog opasnosti od odrona biti naređena obavezna evakuacija oko 30.000 stanovnika obale oko Santa Barbare, čije su obližnje šume izgorjele u prošlogodišnjim požarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.