VAŠINGTON

Na "crnoj listi" SAD još 12 ruskih špijuna

Uz zabranu ulaska, zamrznuta im je i imovina koju imaju

Stejt department: Kazne uvedene zbog miješanja u izbore 2016. godine. Arhiv

S.N.

20.12.2018

Zvanični Vašington sinoć je na "crnu listu" dodao još 12 ruskih špijuna i agencija Rusije.  

Stejt department i Ministarstvo finansija i trezora objavili su da su sankcije uvedene pojedincima i agencijama za špijunažu zvanične Moskve zbog ruskog miješanja u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, kao i u još nekim zapadnim državama.

U objavi Stejt departmenta nije navedeno o kojim se pojedincima i agencijama radi, mada je precizirano da svo kažnjeni rade u Glavnoj obavještajnoj agenciji (GRU).

Osim zbog nastojanja da se utječe na ishod predsjedničkih izbora u SAD prije dvije godine, sankcionirane su i osobe i agencije koje su bile umiješane u upotrebu bojnih otrova u Velikoj Britaniji, prilikom pokušaja likvidacije Sergeja Skripala, nekadašnjeg ruskog špijuna i njegove kćerke.

Uz zabranu ulaska u SAD, sankcioniranima je zamrznuta sva imovina koju posjeduju u SAD a američkim državljanima i firmama zabranjeno je poslovanje s kažnjenim špijunima.

- Nećemo tolerirati nastojanja da se neko miješa u naš demokratski proces i bit ćemo uvijek uz naše saveznike, a protiv ruskih subverzivnih i destabilizirajućih aktivnosti. Nastavit ćemo raditi s našim saveznicima i partnerima i poduzimati zajedničke akcije kao odgovor na neodgovorne i štetne aktivnosti koje Rusija i njene obavještajne agencije poduzimaju - navedeno je u saopćenju Stejt departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.