TRŽIŠTA

Novi pad cijena nafte

Unazad tri mjeseca činilo se da će svijet biti nedovoljno opskrbljen tokom zime budući da su američke sankcije Iranu uklonile velike količine nafte

Pad cijena nafte ispod 47 eura. Ilustracija

Index.hr

27.12.2018

Cijene nafte pale su danas na svjetskim tržištima ispod 47 eura, pritisnute zabrinutošću zbog viškova u ponudi i straha od posustajanja globalne privredne aktivnosti.

Cijena barela nafte tako je pala 0,89 eura u odnosu na prethodno zatvaranje, na 46,85 eura. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 3,50 eura. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po nižoj cijeni.

Tržišta je jučer podupro val kupovina nakon klizanja cijena u posljednje vrijeme pod pritiskom straha od prekomjerne opskrbe, privremenog zatvaranja pojedinih državnih službi u SAD zbog nesuglasica u Kongresu oko prijedloga proračuna za iduću godinu i američko-kineskih trgovinskih napetosti koje bi mogle zakočiti svjetsku privredu. 

Dodatno je cijene nafte jučer podupro oporavak tržišta dionica nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poslao umirujuću poruku ulagačima.

Strah od daljnjeg pada cijena i dalje je prisutan - konstatirao je Johanes Gros (Johannes Gross) u konsultantskoj firmi "JBC Energy". 

Unazad tri mjeseca činilo se da će globalno naftno tržište biti nedovoljno opskrbljeno tokom zime, budući da su američke sankcije Iranu sa svjetskog tržišta uklonile velike količine iranske nafte.

Paralelno vijesti iz Irana potvrđuju da snabdijevanje nije ugrožena. Premda su američke sankcije ograničile prodaju iranske nafte, iz Teherana poručuju da tamošnje privatne izvozničke firme "nemaju problema" s prodajom nafte. 

OPEK jutros nije objavio podatke o cijeni barela svoje nafte jer su njegovi uredi u Beču zatvoreni zbog božićnih praznika u Austriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.