VELIKA BRITANIJA

Kraljica dočekala Trampa: Američka himna u Bakingemskoj palači

E. Ma. / Avaz.ba

3.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i prva dama Melanija sastali su se danas, prvog dana trodnevne posjete Velikoj Britaniji, s kraljicom Elizabetom II (Elizabeth).

Trampa i njegovu suprugu dočekali su kraljica, princ od Velsa Čarls (Charles), vojvotkinja od Kornvola Kamila (Camilla) na velikom travnjaku Bakingemske palače.

Donald i Melanija Tramp stigli su helikopterom "Marine One", koji je sletio na travnjak ispred kapije rezidencije britanske kraljice. U susret su im došli Čarls i Kamila, dok ih je kraljica čekala na ulasku u samu palaču.

Potom su svi zajedno izvršili smotru počasne garde sastavljene od grenadira koji su nosili tradicionalne kape od medvjeđe kože.

Iz obližnjeg Zelenog parka i iz Londonske tvrđave ispaljeni su plotuni kraljevske artiljerije, što je jedna od najvećih počasti koje Britanija može ukazati stranim liderima.

Na početku posjete američkog predsjednika Londonu demonstranti su ispred Američke ambasade razvili 20 metara dugu zastavu, čime, kako kažu, žele da se odupru Trampovom "gaženju ljudskih prava", javlja BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.