PROBLEMI

Micotakis: Ankara može i mora kontrolirati priliv migranata

Planira da do kraja godine deportira 10.000 azilanata

Kirjakos Micotakis: Turska iskorištava migrantsku krizu za vlastite ciljeve. Arhiva

Srna

4.10.2019

Grčki premijer Kirjakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) rekao je da Ankara može i mora kontrolirati priliv migranata u Evropu. 

On je tokom sjednice grčkog parlamenta rekao da se čini da Turska iskorištava migrantsku krizu za vlastite ciljeve.  

- Želim biti apsolutno jasan. Turska mora preuzeti odgovornost. Ona ima mogućnost da kontrolira priliv u Egejskom moru i zato ne može ostavljati utisak da iskorištava ovo pitanje za svoje geopolitičke ciljeve - istaknuo je Micotakis. 

Grčka, koja je 2015. godine bila ruta ka Evropi za skoro milion izbjeglica i migranata, suočena je s novim naglim porastom broja ljudi koji prelaze Egejsko more i iz Turske stižu na grčke otoke.

Novi priliv migranata pojačao je pritisak na prenapunjene migrantske kampove i natjerao vlasti da uvedu strožiju politiku radi suzbijanja dolazaka, između ostalog jačanjem graničnih prijelaza i deportacijom većeg broja ljudi. Val migranata usporen je nakon što su se EU i Turska 2016. godine usaglasile da blokiraju egejsku rutu prije nego što se pojavio najveći broj migranata mjesečno u posljednje tri godine. 

U Turskoj se nalazi 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, a u Evropu je ove godine došlo više od 78.000 izbjeglica, od kojih više od polovine u Grčku. Micotakis je rekao da većina onih koji su stigli u Grčku, ima profil ekonomskog migranta, a ne izbjeglice te da planira da do kraja godine deportira 10.000 azilanata. 

- Ovaj problem neće proći. Evropa će biti magnet za ljude iz Afrike i s Bliskog istoka - dodao je Micotakis. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.