KRIZA

Ispaljeni suzavci prema grčkim graničarima

Atina je incidente procijenila kao prijetnju po državnu sigurnost

Avaz.ba

6.3.2020

Hiljade migranata preko Edirnea krenule su u Grčku i Bugarsku. AFP

Tenzije na kopnenoj granici Grčke i Turske porasle su nakon što je s turske strane ograde ispaljen veliki broj suzavaca ka grčkim graničarima. 

Spor u pograničnom području kod grčkog grada Kastanesa traje od 28. februara, otkako je Ankara saopćila da neće više zadržavati nekoliko hiljada migranata koji se nalaze u Turskoj.

Svjetski mediji javljaju da su grčke snage upotrijebile vodeni top u pokušaju da rastjeraju narod koji se počeo skupljati na granici, nakon čega je s druge strane ispaljen veliki broj suzavaca.

Atina je incidente procijenila kao prijetnju po državnu sigurnost.


Sulejman Sojlu. Agencije

Inače, turska je poslala 1.000 pripadnika specijalne policije na kopnenu granicu s Grčkom.

- Dovodimo tim policije od hiljadu naoružanih specijalaca kako bi duž rijeke Marice spriječili prisilno vraćanje migranata u Tursku - kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu) i dodao da turske snage neće dozvoliti nehumano tretiranje tih ljudi, prenose turski mediji.

Podsjetimo, Sojlu je u četvrtak posjetio pograničnu regiju Edirne, a u obraćanju novinarima kritizirao je djelovanje pograničnih snaga Evropske unije Frontex, za koje je kazao da se na granici ponašaju kao agencija za provedbu zakona.

Također je istakao kako je s grčke strane granice u Tursku pokušano vraćanje 4.900 azilanata i da je 164 ranjeno, što je oprečno međunarodnom pravu o traženju azila.

- Niko nije prigovarao zbog tog kršenja prava na azil, uključujući i Frontex i EU. To je jedno od najvećih kršenja tog prava - istakao je on.

Hiljade migranata su preko Edirnea krenule u Grčku i Bugarsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.