KONTROVERZE

Trampov omiljeni lijek mogao bi biti poguban za oboljele

Evropska agencija izrazila je zabrinutost zbog antimalarijskog proizvoda koji se široko reklamira kao potencijalni lijek za koronavirus

Korisni učinci na Covid-19 nisu dokazani. Arhiv

Avaz.ba

23.4.2020

Evropska agencija za lijekove (EMA) izrazila je sve veću zabrinutost zbog antimalarijskog lijeka koji se široko reklamira kao potencijalni lijek za bolest Covid-19, upozoravajući na smrtonosne nuspojave, prenosi AFP.

Blagotvorni učinci hlorokina i hidroksihlorokinina, koje podržava američki predsjednik Donald Tramp (Trumpa), "još nisu dokazani", saopćeno je iz EMA-e, čije je sjedište u Nizozemskoj.

Nikakva korist

- Nedavne studije govorile su o ozbiljnim, u nekim slučajevima smrtnosnim problemima srčanog ritma s hlorokinom ili hidroksihlorokininom, posebno ako se uzimaju u velikim dozama ili u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom - navodi EMA. 

Ovi bi lijekovi, također, mogli uzrokovati probleme s jetrom i bubrezima i oštećenje živčanih ćelija, što može dovesti do nesvjestice.

Tramp zagovara upotrebu hlorokina. Arhiv

Agencija je dodala da su podaci iz kliničkih ispitivanja lijekova "i dalje veoma ograničeni i neuvjerljivi, a korisni učinci tih lijekova na Covid-19 nisu dokazani".

Rezultati najvećeg istraživanja do sada, koje je finansirala vlada Sjedinjenih Američkih Država, nisu pokazali nikakvu korist u borbi protiv ove bolesti u odnosu na standardnu njegu. Umjesto toga, pokazalo se da je hidroksihlorokinin povezan s više smrtnih slučajeva. 


Oskudni dokazi

Od sredine marta, Tramp zagovara upotrebu hlorokina za liječenje infekcije Covid-19, uz oskudne dokaze iz studija njegove sigurnosti ili učinkovitosti.

Pozivi na upotrebu hlorokina rastu i u Francuskoj nakon kontroverznog prijedloga profesora Didijea Raula (Didier Raoult) da ovaj lijek može pobijediti koronu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.