I TO SE DEŠAVA

Vatrogasci mole ljude da prestanu sterilizirati maske u mikrovalnim pećnicama

Vatrogasci u Masačusetsu objavili su fotografiju izgorjele kuhinje upozoravajući ljude na "zabrinjavajući trend stavljanja maski u mikrovalne pećnice u nastojanju da se na njima ubiju virusi"

Zdravstveni stručnjaci preporučuju čišćenje maski pranjem na 60 stepeni s jakim praškom za rublje, bilo ručno, bilo u perilici, te potom peglanjem. Twitter

Avaz.ba

24.4.2020

Vatrogasne službe u SAD suočile su se sa požarima nakon tvrdnji na društvenim mrežama da se maske mogu dezinficirati u mikrovalnoj pećnici.

Sa sve snažnijim preporukama zdravstvenih službi i vlasti širom svijeta za nošenje maski, ljudi tokom pandemije koronavirusa tragaju za što jednostavnijim načinom njihovog čišćenja, poput mikrovalne pećnice. 

- To predstavlja veliki rizik za izbijanje požara - upozorava vatrogasna služba savezne države Virdžinije na Twitteru. 

- Molimo vas, NEMOJTE stavljati maske u mikrovalnu, čak ni nakratko.

Vatrogasci u Masačusetsu objavili su fotografiju izgorjele kuhinje upozoravajući ljude na "zabrinjavajući trend stavljanja maski u mikrovalne pećnice u nastojanju da se na njima ubiju virusi".

Problem je, među ostalima, u tome da neke maske imaju metalnu žicu, kojom se ona oblikuje preko nosa kako bi bolje prianjala.


Maska može zapaliti i mikrovalnu i kuću. Twitter

Njemačke vatrogasne službe upozoravaju da taj metal može iskriti u mikrovalnoj pećnici i zapaliti i masku, i mikrovalnu, i kuću.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju čišćenje maski pranjem na 60 stepeni s jakim praškom za rublje, bilo ručno, bilo u perilici, te potom peglanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.