EVROPSKI DIKTATOR

Bjeloruski predsjednik prijeti stranim novinarima

Lukašenko tvrdi da novinari pozivaju na puč

Lukašenko. EPA

Avaz.ba

23.7.2020

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko (Alexander Lukašenko) je zaprijetio protjerivanjem stranih novinara koje je optužio za poticanje prosvjeda protiv njega uoči predsjedničkih izbora u avgustu i pozvao ih da se, umjesto na prosvjede, usredotoče na pisanje o žetvi.

Lukašenko (65), poznat kao posljednji evropski diktator, suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. U zemlji raste bijes zbog njegovog odgovora na pandemiju koronavirusa, privrednih posljedica i kršenja ljudskih prava.

Dvojica njegovih glavnih protivnika na izborima su u zatvoru, a još jedan je diskvalifikovan s predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 9. avgusta, što je natjeralo opoziciju da se okupi oko supruge jednog kandidata.

- Oni pozivaju na nerede. Zašto to tolerišete? - rekao je Lukašenko na sastanku vlade i optužio medije za organiziranje prosvjeda i nizanje uvreda za uvredom. 

- Ne treba čekati kraj predizborne kampanje. Protjerajte ih odavde ako ne poštuju naše zakone i pozivaju ljude na Majdan. - zaključio je Lukašenko.

Aktivisti za ljudska prava rekli su da je od početka predizborne kampanje uhapšeno više od 1100 ljudi, uključujući novinare.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.