PRVA REAKCIJA

Pogledajte obraćanje Trampa nakon potpisivanja sporazuma

Ovo je historijski sporazum, kazao Tramp

Donald Tramp. Twitter

Fu. M. / Avaz.ba

4.9.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti (Avdullah) potpisali su u Bijeloj kući sporazum sa američkim predsejdnikom Donaldom Trampom (Trump) o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Američki predsjednik je kazao da se radi o historijskom sporazumu.

Tramp je ovaj događaj nazvao "velikim pomakom" u odnosima dvije zemlje nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, javlja agencija Rojters.

- Zaista, ovo je historijski - rekao je Tramp i dodao kako se raduje posjeti obje zemlje u ne tako dalekoj budućnosti - prenosi agencija AP.

Predsjednik SAD, govoreći u Ovalnoj sobi, prije susreta sa liderima dvije zemlje, kazao je da će Srbija raditi na tome da premjesti ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze.

- Zadovoljstvo je objaviti još jedan historijski sporazum. Srbija i Kosovo obavezali su se na ekonomsku normalizaciju. Nakon nasilne i tragične istorije i godina neuspjelih pregovora, moja je administracija predložila novi način premošćavanja podjele - izjavio je američki predsjednik Donald Trump u Ovalnom uredu.

- Fokusirajući se na otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast, dvije zemlje moći će postići pravi proboj u ekonomskoj saradnji kroz široki spektar pitanja. Također smo postigli dodatni napredak u postizanju mira na Bliskom Istoku. Kosovo i Izrael dogovorili su se o normalizaciji veza i uspostavljanju diplomatskih odnosa. Srbija se obavezala da će ovog meseca otvoriti komercijalni ured u Jerusalimu i da će do jula preseliti svoju ambasadu u Jeruzalem – naveo je Trump.

Bila je potrebna velika hrabrost da predsednik Srbije Vučić i kosovski premijer Hoti krenu u te razgovore i da dođu u Vašington da završe te obaveze.

-    Time su učinili svoje države, Balkan i svijet sigurnijim. Radujem se što će Srbija i Kosovo napredovati dok zajedno radimo na ekonomskoj saradnji u regionu, poručio je američki predsjednik.

- Vjerujem da će se desiti izvanredne stvari, a Amerika će se otvoriti prema objema stranama. Ekonomija može zbližiti ljudi, ovi ljudi su uradili odličan posao - rekao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.