SJEDINJENE DRŽAVE

Vašington pozdravio dogovor Izraela i Libana

Američki državni sekretar izjavio da razgovori između dvije zemlje "imaju potencijal da postignu veću stabilnost, bezbjednost i napredak oba naroda"

Majkl Pompeo. AFP

Avaz.ba / Srna

1.10.2020

Amerika je danas pozdravila sporazum Izraela i Libana o okviru za pokretanje razgovora posredstvom SAD, s ciljem rješavanja dugogodišnjeg pograničnog spora.

Američki državni sekretar Majkl (Michael) Pompeo izjavio je da razgovori između dvije zemlje, koje su još, tehnički, u ratu, "imaju potencijal da postignu veću stabilnost, bezbjednost i napredak oba naroda".

Liban i Izrael postigli su nešto ranije saglasnost o okviru za razgovore posredstvom SAD radi rješavanja spora oko granice, koja je bila uzrok nekoliko sukoba.

Predsjednik libanskog parlamenta Nabih Beri (Berri) rekao je da je postignuta saglasnost o okviru za razgovore nakon što su Amerikanci uveli sankcije njegovom saradniku Aliju Hasanu Halilu zbog korupcije i finansijske podrške Hezbolahu, koji se nalazi na listi terorističkih organizacija u SAD.

"Ovo je okvirni dogovor, a ne konačni", naglasio je Beri, navodeći da će se diskusije održati pod okriljem UN u bazi nedaleko od granice sa Izraelom, a koju kontroliše međunarodna mirovna misija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.