APEL UN-A

Hoće li Tramp pomilovati Asanža

Asanž se trenutno nalazi u strogo čuvanom zatvoru u Londonu gdje čeka da britanski sud 4. januara odluči da li će biti izručen SAD

Asanž čeka suđenje. Agencije

Fu. M.

22.12.2020

Stručnjak za ljudska prava Ujedinjenih nacija Nils Melzer (Niels) uputio je odlazećem predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) molbu za pomilovanje utemeljitelja "WikiLeaksa" Džulijana Asanža (Julian Assange) navodeći da on nije neprijatelj američkog naroda.

- WikiLeaks se bori protiv korupcije širom svijeta i stoga djeluje u javnom i interesu američkog naroda i čovječanstava u cjelini. Gospodine predsjedniče, pomilovanjem Asanža poslali biste jasnu poruku pravde, istine i humanosti i narodu Amerike i ostatku svijeta. Bila bi to rehabilitacija jednog hrabrog čovjeka, koji je izložen nepravdi i poniženjima više od decenije samo zato što je otkrio istinu - naveo je, između ostalog, Melzer u pismu.

Asanž se trenutno nalazi u strogo čuvanom zatvoru u Londonu gdje čeka da britanski sud 4. januara odluči da li će biti izručen SAD, gdje bi, ukoliko bude proglašen krivim, mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu do 175 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.