O VANJSKOJ POLITICI

Džo Bajden: Svijete, Amerika se vratila!

Vanjska politika je promoviranje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, objasnio je američki predsjednik kazavši da je dosta posla ispred njih

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

4.2.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) večeras je izjavio da se "Amerika vratila", obraćajući se naciji na temu vanjskih poslova i diplomatije.

- Izgradit ćemo nove odnose sa saveznicima i boriti se protiv pandemije i klimatskih promjena, te za ljudska prava - kazao je Bajden, uputivši direktnu poruku svim američkim ambasadorima u svijetu.

Vjerovat ćemo vam, rekao je, i ojačat ćemo vas da radite svoj posao, vjerujte mi, rekao je Bajden.

Promoviranje interesa

- Integritet u svemu što radite. Transparentnost, da se izgradi povjerenje u SAD širom svijeta - zatražio je Bajden od američkih diplomata, poručivši im da će promovirati različitosti, inkluziju, jednakosti..."jer naše diplomate trebaju predstavljati istinske SAD."

- Znam da tražim puno od vas i vaših porodica i znam kakve žrtve koje pravite, a često ih zemlja ne prepozna... Ali, vjerujem u vas. Trebamo vas jako. Stojim iza vas, baš kao i američki narod - poručio je Bajden.

Vanjska politika je promoviranje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, objasnio je američki predsjednik kazavši da je dosta posla ispred njih.

- Moramo raditi, moramo obnoviti odnose, a vi ste srce i duša onoga što je ova zemlja i svijet, kad gleda vas, gleda Ameriku. Neka vas Bog blagoslovi - kazao je.

Operacije u Saudijskoj Arabiji

Prethodno su SAD najavile kraj podrške ofanzivnim operacijama pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, navodeći ulogu koju je bombarderska kampanja imala u stvaranju najgore svjetske humanitarne krize.

Najavu je dao savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) prije Bajdenovog govora u Stejt Departmentu.

SAD će također zamrznuti prodaju oružja za Saudijsku Arabiju i imenovati posebnog izaslanika u Jemenu da izvrši veći pritisak da se postigne trajni mirovni sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.