UZAJAMNO PRIZNAVANJE

Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalemu

Iz Ministarstva je naglašeno da je Ambasada Kosova u Izraelu, sa sjedištem u El-Kudsu, otvorena “na osnovu Vašingtonskog sporazuma od 4. septembra 2020. godine

A. J. / Anadolija

14.3.2021

Aškenazi otkrio je ploču ambasade Kosova u El-Kudsu. Anadolija

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova saopćilo je da je zvanično otvorena Ambasada Kosova u El-Kudsu (Jerusalem), prenosi Anadolija.


Iz Ministarstva je naglašeno da je Ambasada Kosova u Izraelu, sa sjedištem u El-Kudsu, otvorena “na osnovu Vašingtonskog sporazuma od 4. septembra 2020. godine, kojim je formalizovano uzajamno priznavanje između Republike Kosovo i države Izrael i posvećenosti Vlade Kosova izraelskoj vladi i američkoj administraciji i preduzetim radnjama od 1. februara”.


Tokom ceremonije uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. februara 2021. godine, ministar vanjskih poslova Izraela Gabriel Aškenazi otkrio je ploču ambasade Kosova u El-Kudsu.


- Zbog nemogućnosti da predstavnici države Kosovo budu prisutni u El-Kudsu zbog pandemije, Ministarstvo vanjskih poslova naložilo je otpravniku poslova u Izraelu da ploču koju je otkrio ministar Aškenazi zajedno sa državnom zastavom postavi na zgradi Ambasade Kosova u El-Kudsu - navodi se u saopćenju.


Dodaje se da postavljanje državne ploče i zastave u Ambasadi Kosova u Izraelu odražava posvećenost Vlade Kosova da ispuni obavezu koja je preuzeta da uspostavi diplomatsku misiju u El-Kudsu.


Na kraju iz ministarstva ističu da će "Ambasada Republike Kosovo u El-Kudsu biti snažno posvećena povećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.