ISTRAGA U SAD

Napad na Kongres nije povezan s terorizmom, Bajden shrvan zbog smrti policajca

Bajden je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast ubijenog policajca Vilijama Evansa

Policija istražuje slučaj. AFP

A. J.

3.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kazao je da je shrvan viješću o tome da je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen u napadu koji se dogodio na sigurnosnoj kontrolnoj tački na Kapitolu, sjedištu Kongresa, objavila je BIjela kuća.


Bajden je rekao kako dobiva najnovije izvještaje vezana uz incident i da će nastaviti pratiti tok istrage.

Bajden je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast policajca Vilijama Evansa (William Evans), koji je ubijen u napadu. Evans je 18 godinama radio kao pripadnik snaga sigurnosti.


Automobil kojim se osumnjičeni zaletio na agente. AFP

Drugi policajac ranjen

I predsjednica Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) naložila je spuštanje zastava na pola koplja, najavivši punu spremnost Kongresa na saradnju s policijom u istrazi. Ubijenog policajca nazvala je "mučenikom naše demokracije".


Policija je objavila da je u napadu na Kapitol jedan policajac podlegao povredama, a drugi je ranjen te da je napadač ubijen.

- Osumnjičeni se zaletio automobilom na dvojicu naših agenata kada je naletio na barijeru - naveli su iz policije.

Potom je osumnjičeni izašao iz automobila s nožem u ruci i  krenuo prema policijskim službenicima, nakon čega su oni zapucali i napadač je ubijen. Nakon incidenta jedan je policajac podlegao povredama.

Policija smatra da incident nije povezan s terorizmom, ali je najavila da će provesti istragu.

Prema prvim informacijama, čini se da je napadač djelovao sam.

Poznat identitet napadača

Napadač je u incidentu ubijen. List "Washington Post" objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je osumnjičeni Noa Grin (Noah Green) te da je prijavljen u Virdžiniji.


U postu na sada izbrisanoj Facebook stranici Grin je sredinom marta napisao da je nedavno napustio posao "djelomično zbog nevolja, ali u konačnici u potrazi za duhovnim putovanjem". Također je naveo da "pati od nuspojava lijekova koje je nesvjesno uzimao". Pisao je i o svom zanimanju za crnu nacionalističku vjersku organizaciju "Nacija islama", navodi BBC.


Ubijeni policajac Vilijam Evans. Policija Kapitola

Policija još nije službeno identificirala napadača te je navela kako još treba utvrditi motiv napada. Prema neimenovanim policijskim izvorima, napadač nije zaveden u policijske kartoteke.


Deseci policijskih automobila, označenih i neoznačenih, dojurili su nakon napada do bijelog zdanja u kojem je sjedište američkog Kongresa.



Jake policijske snage oko Kapitola. AFP

Dok policija nije potpuno ovladala situacijom ljudima u zgradi Kongresa rečeno je da ostanu podalje od prozora iz sigurnosnih razloga.

Oko Kapitola je trenutno je raspoređeno jako policijsko osiguranje, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.