RUSIJA

"Amnesty International" se izvinio Alekseju Navaljnom

Amnesty International je optužio rusku vladu i njezine pristalice da su iskoristili odluku od 24. februara za daljnje kršenje prava Navaljnog

Aleksej Navaljni. Agencije

Fu. M.

8.5.2021

"Amnesty International" izvinio se zatvorenom kritičaru Vladimira Putina, Alekseju Navaljnom jer mu je povukao status "zatvorenika savjesti" i rekao da će mu ga vratiti. 

AI je 24. februara objavio da će Navaljnog prestati zvati zatvorenikom savjesti jer je u prošlosti iznosio komentare u kojima je bilo govora mržnje.

- Nakon pažljive procjene, AIi je odlučio da će Alekseju Navaljnom vratiti status zatvorenika savjesti - saopćeno je u izjavi poslanoj Reutersu.

Amnesty International je optužio rusku vladu i njezine pristalice da su iskoristili odluku od 24. februara za daljnje kršenje prava Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina.

- Amnesty International je donio pogrešnu odluku ... i izvinjava se za negativne utjecaje koje je to imalo na Alekseja Navaljnog osobno te na aktiviste u Rusiji i širom svijeta koji neumorno vode kampanju za njegovu slobodu - dodaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.