MEDIJ AMERIČKIH IRACA

IrishCentral: Bajden razgovarao s Palmerom o stanju u BiH

Američki predsjednik se prošle sedmice sastao sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Metjuom Palmerom

Bajden: Porijeklom Irac. IRISH CENTRAL

E. Ć.

14.11.2021

Predsjednik Sjedinjenjih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) se sastao prošle sedmice sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Metjuom Palmerom (Matthew), piše "IrishCentral".

Irski medij je, između ostalog, podsjetio kako je Bajden porijeklom Irac, ali da je zanemario trenutnu situaciju između Velike Britanije i Irske i tamošnji Protokol, a sve zbog stanja u Bosni i Hercegovini.

- Predsjednik Bajden ima irsku dušu i već je jasno izrazio zabrinutost zbog toga kako Britanci postupaju s principima Protokola. Međutim, on je zauzet čovjek kao i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost stari Irac Džejk Saliven (Jake Sullivan), koji je odsutan iz ove bitke. Njih dvojica su se prošle sedmice sastali sa specijalnim izaslanikom za BiH zbog toga što bi u ovom zapostavljenom dijelu svijeta moglo ponovo biti problema - navedeno je u tekstu irskog medija.

- Vašington je poslao posebnog izaslanika u Bosnu i Hercegovinu kako bi pomogao u dugo odgađanoj izbornoj i ustavnoj reformi u toj balkanskoj zemlji, u pozadini pojačanih tenzija među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima - piše "IrishCentral".

Palmer, koji je nedavno boravio u BiH, pred svoj dolazak je govorio za mnoge medije, uključujući hrvatske novinare i portal "EURACTIV", za koji je rekao: “Kako snažno ću ići? Vrlo snažno. Odlučan sam da učinim sve u mojoj moći kao što su i SAD odlučne da učine sve što je moguće”.

Smatraju da je potreban direktan nadzor SAD-a u Bosni i Hercegovine, ali da bi Bajden, kao neko ko je porijeklom Irac, trebao imati osjećaj hitnosti u vezi Sjeverne Irske. Ta država je, za razliku od ostatka Velike Britanije, ostala pod carinskim pravilima jedinstvenog tržišta Evropske unije, jer se na taj način izbjeglo stvaranja vidjljive granice sa Republikom Irskom.

Britanci žele poništiti Protokol kojim je to regulirano, a "IrishCentral" smatra kako bi to moglo ugroziti mir Republike Irske, Iraca i američkih Iraca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.