GRUPISANJA I POSTROJAVANJA

Poljska traži "konkretne korake": Poziv na aktivaciju NATO člana 4

Nema sumnje da su stvari otišle predaleko. Samo riječi neće zaustaviti Minsk, rekao je premijer Mateusz Morawiecki

Poljski premijer Morawiecki u obilasku vojnika na granici. AGENCIJE

E.Š.

15.11.2021

Poljski premijer poručio je kako "riječi nisu dovoljne" te kako traži od NATO-a da poduzme "konkretne korake" po pitanju rješavanja aktualne krize koja traje na poljsko-bjeloruskoj granici, javljaThe Daily Obsevrer.

- Nema sumnje da su stvari otišle predaleko. Samo riječi neće zaustaviti Minsk, rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da intervenira u krizi zbog koje suhiljade migranata zarobljeni na bjelorusko-poljskoj granici.


Bjelorusija kaže da se u kampu nalazi oko 2000 ljudi, uključujući trudnice i djecu. Poljska kaže da se na granici nalazi između 3000 i 4000 migranata, a svaki dan ih stiže sve više. AGENCIJE

- Rusija ovdje ima jasnu odgovornost. Mora izvrđiti pritisak na bjeloruske vlasti da okončaju krizu i započnu dijalog – piše „Sunday Telegraph“.

Putin je negirao tvrdnje da Moskva podgrijava ionako uzavrelu situaciju, okrivljujući zapadnu politiku na Bliskom istoku za stvaranje migrantske krize.

- Želim da svi znaju. Mi nemamo ništa s tim, rekao je za državnu televiziju.

Migranti, uglavnom Kurdi, danima su zaglavljeni na granici na niskim temperaturama u šatorskim kampovima, griju se paleći drva do kojih dođu.

Bjelorusija kaže da se u kampu nalazi oko 2000 ljudi, uključujući trudnice i djecu. Poljska kaže da se na granici nalazi između 3000 i 4000 migranata, a svaki dan ih stiže sve više.


Migranti, uglavnom Kurdi, danima su zaglavljeni na granici na niskim temperaturama u šatorskim kampovima, griju se paleći drva do kojih dođu. AGENCIJE

Britanija je u četvrtak poslala tim od oko 10 vojnika da pomognu Poljskoj da ojača svoju granicu.

U međuvremenu, NATO mora poduzeti "konkretne korake" za rješavanje migrantske krize na granici s Bjelorusijom, rekao je u nedjelju poljski premijer, dodajući da Poljska, Litva i Latvija mogu zatražiti konzultacije prema članku 4. sporazuma o savezu.


Britanija je u četvrtak poslala tim od oko 10 vojnika da pomognu Poljskoj da ojača svoju granicu. AGENCIJE

Prema članku 4., svaki saveznik može zatražiti konsultacije kada su, po mišljenju bilo kojeg od njih, ugroženi njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost.

- Razgovaramo s Latvijom, a posebno Litvom, trebamo li aktivirati članak 4. NATO-ovog sporazuma - rekao je Mateusz Morawiecki poljskoj državnoj novinskoj agenciji PAP.

Nije dovoljno samo otvoreno izraziti svoju zabrinutost - sada su nam potrebni konkretni koraci i predanost cijelog saveza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.